Annons:

I morgon fyller Åsa Frosterud Jägerhorn 80 år –

Åsa Frosterud Jägerhorn fyller 80 år på torsdag.

I morgon fyller Åsa Frosterud Jägerhorn 80 år – "Helst vill jag ha god hälsa"

Åsa Jägerhorn har arbetat som konstnär sedan 1964. Hon har skrivit sju böcker, gjort flera offentliga utsmyckningar i Västervik men även i andra kommuner. Hon har också arbetat som keramiker och målat ett stort antal tavlor som är mycket omtyckta. På torsdag den 11 november fyller hon 80 år och det hon önskar sig mest är att ha en god hälsa och få resa till Frankrike. 

Annons:

Åsa Frosterud Jägerhorn föddes den 11 novmber 1941 i Odensviholm. Intresset för konst och måleri fanns tidigt och när hennes teckningslärare, besökte föräldrarna och sa att hon är bra och borde få studera vidare på Konstfack i Stockholm, gav föräldrarna med sig och hon flyttade för att utbilda sig till konstnär/teckningslärare.

Åsas lärare som sagt att hon var bra, hette Lars Frosterud och snart var de ett par och gifte sig några år senare. 

- När jag var färdig med mina studier fick jag arbete som teckningslärare i Västervik 1964 som jag fortsatte med fram till 2006 när jag blev pensionär, säger Åsa.

Det blev inte bara som teckningslärare som Åsa Frosterud Jägerhorn arbetat med under åren. Hon har gjort många avtryck i Västervik på olika sätt, inte minst genom sina många tavlor och sitt engagemang för hembygden. Bland annat var hon en av förgrundspersonerna som fick Västerviks kommun att backa när man skulle riva delar av Västerviks äldre bebyggelse på 1960-talet. Hon deltod i arbetet med att stoppa planerna på en cykelbana som skulle anläggas mellan Gamlebyviken och bebyggelsen vid Hamngatan samt startade arbetet med att göra ett museum av Almviks tegelbruk.

- Det var till 100 procent min idé och tillsammans med min son Martin Jägerhorn sökte vi pengar till det projektet och snart hade vi fått ihop 500 000 kronor som räckte för att kunna bygga upp ett museum där, säger Åsa.

Flera utsmyckningar

Åsa har också gjort flera utsmyckningar i Västervik. Mest känd är kanske "Sälle" sälen i betong som står på flera platser i Västervik. Mycket snyggare än de betongsuggor som placerades ut tidigare av Västerviks kommun på olika platser för att hindra trafiken. 

Ett annat verk som hon gjort är skulpturen Torgkärran som står på Grönsakstorget.

- Det var en man som hette Orback som bodde i Stockholm, men var uppvuxen i Västervik. Han ville att det skulle göras ett minnesmärke av torghandeln i Västervik som då 2006 inte fanns kvar på samma sätt som när han var ung.

Åsa fick uppdraget och gjorde skulpturen Torgkärran.

Hon har också gjort väggdekorationer i Västerviks gymnasium och vårdhem i Gamleby samt i Nacka externatskola, Kartineholms församling samt en kursgård i Dalarö.

Arbetat i eget galleri sedan 1988

Åsa har haft flera ateljer i Västervik. Mellan åren 1965 - 1975 hade hon en atelje och keramikverkstad i ett 1700-tals hus på Båtsmansgatan 4 i Västervik. Senare hade hon en atelje på Strömsgatan 4 innan hon lyckades att köpa huset på Strömsgatan 34 där hon fortfarande driver sitt eget galleri, Tjustgalleriet. Här har hon målat många av sina tavlor men också skrivit sina sju böcker.

- Det har varit roligt men det har också inneburit en massa arbete att skriva böckerna, säger Åsa.

Hon minns mycket väl hur många år och mycket resande det tog för att skriva boken "Hugg i sten".

- Det böjade med att jag skulle skriva en bok om Styrenius och Flink, som var de ledande stenhuggarna i Västervik, men boken tog inte alls sin början i Västervik, säger Åsa.

Boken inleds med kapitel om Egypten och hur dåtidens människor högg ut stora stenblock för att bygga pyramiderna. Åsa fortatte att resa i Sverige och besökte flera stenhuggerier i bland annat Skåne.

- Man lär sig väldigt mycket när man reser genom Sverige, säger Åsa.

Under arbetet med boken hittade Åsa två stora stenpelare på Lucerna. Hon efterforskade vad de gjorde där och varför de blivit lämnade just på Lucerna.

- Det visade sig att det var stenpelare som skulle ha suttit på den nya kyrkan som byggdes i Västervik i början av 1900 - talet, Sankt Petri kyrka, men som hade blivit lite skadade. Därför valdes de bort. Nu står de pelarna vid ingången till Stadsparken, säger Åsa.

Så firas födelsedagen

Det kommer inte att bli något öppet hus när Åsa fyller 80 år.

- Jag har varit sjuk i tre år och bland annat opererats för cancer. Det har varit en tuff period men nu är jag bättre. Det jag hoppas på nu är att ha hälsan i ett antal år till och att resa till Frankrike, där jag ska ha penseln i ena handen och ett glas vin i den andra och njuta av värmen, säger Åsa.

Lite firande kommer det ändå att bli.

- Några av mina närmaste vänner kommer hit dagen jag fyller och i helgen kommer mina barn och deras familjer. Vi ska fira min födelsedag i Sågarestugan.

Stugan ligger på en halvö på den plats i Västerviks kommun Åsa trivs bäst . Där allt en gång började för 80 år sedan. I Odensvi.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt