Annons:

”Silken” – en ny bok av Sven Kjellgren

"Silken" nyutkommen bok av Sven - Kjellgren

”Silken” – en ny bok av Sven Kjellgren

Silken är en fortsättning på Sven Kjellgrens förra bok, Svartängeln, som utspelar sig i början av 1700-talet. Boken beskriver det nordiska kriget och dess verkningar, både i stort och i smått. Hur det påverkar nationer, men även vanliga människor. Den handlar om krig, framgång och förluster, från år 1703 till år 1712, när någonting ännu värre än kriget har drabbat Europa och den lilla kuststaden Västervik.

Annons:

Även i den här boken står Cecilia Bagge, kallad Silken, i medelpunkten och hennes man, tullförvaltare Emanuel Widegren. Året är 1703 när läsaren får möta paret en gång till. Det nordiska kriget har brutit ut och den unge kungen Carl den XII angrips av fientliga styrkor från grannländer. Men han besegrar dem alla. 

Unga män från Västervik och Tjust rekryteras till kriget. Med följer också en ung präst som flyr staden efter en olycklig förälskelse i Silken. De skeppas över till Polen och deltar i belägringen av staden Thorn. Efter våldsamt bombardemang med grova kanoner lyckas Carl XII inta staden. De inneslutna och deras sachsiska försvarare har fått utstå nästintill obeskrivligt lidande under den långa belägringen.

4 500 sachsiska soldater som försvarat Thorn tas till fånga och skeppas över till Carlskrona, där det delas upp och skickas iväg både norr och söder ut i Sverige. 174 man hamnar i Västervik sedan tre av dem dött i Lunds by av krigsskador och utmattning av den långa marschen.

Berättelsen är en beskrivning av livet i en liten stad, med drygt 1 100 invånare, i det stora krigets skugga. När de nyanlända dyker upp i Västervik mottas de inte av några varma känslor, tvärtom. I boken får läsaren följa allt från superi, slagsmål och gatlopp. Förälskelse och halshuggning. 

När krigslyckan vänder för Carl XII, i slaget vid Poltava 1709, hamnar de flesta av hans soldater i rysk fångenskap, endast en mindre del lyckas ta sig hem till Sverige. Med i fotspåren av kriget följer den fruktade böldpesten. De rika i staden packar snabbt ihop sina ägodelar och flyr till landsbygden. Fattigt folk blir kvar. Två år passerar och faran blåses över och många återvänder. Men pesten kan ingen lura. Den slår till med full kraft och drabbar sina offer med outhärdliga smärtor. Mellan år 1710 – 1712 dör en tredjedel av Västerviks befolkning.

Marken runt Sankta Gertruds kyrka räcker snart inte till för att begrava alla pestdöda. De styrande i Västervik ordnar då med en massgrav på Bergens lycka som sträckte sig från Kvarngatan i norr och till platsen där nuvarande apotek och BB ligger idag. Dit fraktades de döda på hästkärror och tippades huller om buller i graven.

En rik tidsresa

Sven Kjellgren har ägnat mycket tid åt att leta reda på fakta som ligger till grund för boken. Det finns ett brett persongalleri där många ur Västerviks dåvarande befolkning finns med. En del figurer har författaren själv skapat, men många av de 200 personerna i boken har funnits på riktigt.

Det finns mycket som läsaren kan dra paralleller till vår egen tid. Dels hur dåtidens och dagens Västerviksbor tar emot människor som är nyanlända. Dels hur man förnekar en annalkande fara, då pesten, nu klimatförändringarna och hur taffligt man försöker skydda sig.

Silken kom ut den sjätte december som e-bok på Impactum Bokförlag.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt