Annons:

Talgoxen i topp koltrasten bubblare

Resultatet av årets fågelräkning "Vinterfåglar in på knuten är klart"

Talgoxen i topp koltrasten bubblare

De flesta rapporterna från fågelräkningen ”Vinterfåglar in på knuten” är nu räknade. Talgoxen toppar fortfarande listan, koltrasten ser ut att ha ökat. I Västerviks kommun är det dock en helt annan art som ökat kraftigt, en utan vingar.

Annons:

Nej, det är inte tamhönan eller Kiwin som ökat mest utan rapportörerna. De ökade med nästan 30 procent om man gör en jämförelse med 2018 års fågelräkning, i Västerviks kommun.  

Vinterfågelräkningen går ut på att räkna de fåglar som man ser vid sin fågelmatning sista helgen i januari. Rapporterna skickas in digitalt till Birde live Sweden som sammanställer listorna över kommun, län och land. Idag är de flesta rapporterna räknade och resultatet är i stort sett klart.

Som vanligt är det talgoxen som är den flitigaste gästen vid fågelmatningarna. På andra plats kommer gulsparven och tre är blåmesen.

Varje år brukar det vara en eller två arter som ökar kraftigt som besökare vid fågelmatningarna och så är det i år också.

Det är koltrasten som i större utsträckning än vanligt sökt sig fram till fågelmatningarna. Den hamnade på sjätteplats i årets fågelräkning, från at inte alls varit med på tio i topplistan tidigare.

Den andra arten är gråsiskan som vissa år uppträder i stora flockar runt om i landet. Både i år och förra året var den vanlig i kommunen. Andra år är den helt borta.

Resultatet i Sverige visar att talgoxen är den vanligaste fågeln, följt av pilfink och gråsiska.

Totalt har det kommit in 19 881 rapporter från personer runt om i Sverige.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt