Annons:

Utställning om järnvägens historia på Västerviks museum

En utställning om järnvägen i Västerviks kommun visas på Västerviks museum, med start 8 juni.

Utställning om järnvägens historia på Västerviks museum

Det är Tjustbygdens järnvägsförening som ställer ut material om historien hur järnvägen kom till Västervik och hur den har fört sin kamp för att överleva, de 140 åren, sedan den invigdes 1879. Utställningen heter också så ”Kampen för järnvägen”.

Annons:

Det var de stora bruken runt omkring Västervik som låg på för attdet skulle byggas järnväg till Västervik. Inåt landet var det Ankarsrums bruk som ville få möjlighet till bättre transporter och norr ut var det Överums bruk som också ville ha den möjligheten. Byggandet av de båda järnvägsspåren statade och 1879 invigdesj ärnvägen i Västervik.
 - Det intressanta är att det var privata bolag som byggde järnvägen i hela Kalmar län, staten byggde stambanan. SJ tog över järnvägen i Västervik först 1949, säger Bo Löwenberg i Tjustbygdens järnvägsförening.
I år firar föreningen 40 år och järnvägen i Västervik firar 140 år. Västerviks museum kontaktade föreningen och frågade om de ville genomföra en utställning med anledning av de bådas jubileum.

                                                                  Ständig kamp för järnvägen
Järnvägen i Västerviks kommun har aldrig varit en självklarhet. Den har fört en kamp genom åren. Den skapades för att flytta gods från bruken och numera är det mer passagerartrafik som gäller.

-  Vi har som tema för utställningen ”Kampen för järnvägen”. Det handlar om kampen för att få hit järnvägen men
också för att bevara den. Det har under åren gjorts utredningar om att lägga ner den, men den finns fortfarande kvar, säger Bo.
Ändå har SJ lagt ner en del av järnvägen. År 1984 lades smalspårsjärnvägen ner mellan Västervik och Hultsfred. Ett bolag tog över trafiken 1987 men det gick senare i konkurs.

Smalspåret mellan Västervik och Hultsfred kunde komma igång först 2004 när banverket byggt en ny växel vid Jenny station.
- Utställningen om järnvägens historia pågår från den 8
juni till slutet av oktober, säger Bo Löwenberg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt