Annons:

Gulaschbaronen – ny bok om Hungerupproren

Henrik Fock, författare till boken Gulaschbaronen.

Gulaschbaronen – ny bok om Hungerupproren

Västervik är en av de platser som Henrik Focks nya roman handlar om. Det är bland annat Tändsticksfabriken och de som arbetar där som har en central plats i historien som startar 1911 och slutar 1918.
– Det går inte att kontrollera ett hungrigt folk, säger Henrik Fock.

Annons:

I den nya romanen ”Gulaschbaronen” får läsaren följa tre huvudpersoner genom en tid då Sverige förändrades på ett historiskt sätt. Där vägvalet stod mellan reformism och socialism.

– Det är inte en historisk roman som jag skrivit utan en roman som beskriver hur människor påverkades av de händelser som utspelade sig under 1910-talet, säger Henrik Fock.

Innan han skrev boken har han gjort omfattande efterforskningar om hur livet var för människor med olika klasstillhörighet samt hur samhället var på den tiden.

– Under arbetets gång blev jag förvånad över hur lite jag visste om den tiden i svensk historia, säger Henrik.

Utspelar sig i fyra städer

Romanen har som utgångspunkt fyra städer, Stockholm, Göteborg, Visby och Västervik. De tre huvudpersonerna som läsaren får följa är Arvid Hjälm, som föds och växer upp på en gård i Östergötland, där han sedermera blir dräng, men som reser till Göteborg.

- Det är där han kommer i kontakt med socialismen. När han blir äldre flyttar han till Västervik och börjar jobba på Tändsticksfabriken och där finner han en bruksanda som förenar de som arbetar på fabriken.

En annan huvudperson är Gustav Cronhielm som snart inser att det finns stora vinster att göra när första världskriget startar.

– Det är han som kallas för Gulaschbaronen i boken. Han blir oerhört rik på kriget.

Västerviksupproret

Under första världskriget gick människor hungriga och tillslut utbröt det hungerkravaller på flera olika platser i landet. Det första var i Västervik, där också Västerviksresolutionen skrevs.

– Boken handlar också om politik och hur klantigt den fördes av de ledande politiker som fanns då. En av de politikerna var Hjalmar Hammarskjöld, som senare fick heta Hungerskjöld, då folket hungrade i delar av landet.

Det finns också en kärlekshistoria med i boken, den om Agnes, en kvinna som är lyckligt lottad i sin samhällsställning, men som lider av olycklig kärlek.

– Gulaschbaronen är en berättelse om hur historiska händelser skapar förutsättningar för några människors liv, för vilka de var och vilka de blir, säger Henrik Fock.

Det är den första av två romaner som kommer om dessa huvudkaraktärer som Henrik Fock har skapat. Den andra romanen kommer ut nästa höst och den startar när Gulaschbaronen slutar och avslutas 1945, när andra världskriget tog slut.

Boken Gulaschbaronen kommer ut den 21 september.

– Det går inte att kontrollera ett hungrigt folk, säger Henrik Fock.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt