Annons:

  • ”Det lutar åt att jag får upp två till tre filmer på SVT nästa år”

    Matz Eklund och Erica Sjöström, dansbandssångerska.

  • ”Det lutar åt att jag får upp två till tre filmer på SVT nästa år”

    Filmen Dansbandstjejer

”Det lutar åt att jag får upp två till tre filmer på SVT nästa år”

Matz Eklund, filmare från Vena, har haft ett hektiskt år. Dels har hag gjort filmen om Västrum, samt redigerat om en film om tre dansbands tjejer och gjort en film om raggare.
– Filmen om dansbandstjejerna kommer att visas på SVT den 8 januari. Jag hoppas att de övriga också kommer att visas där, säger Matz Eklund, som driver bolaget Filmdirekt.

Annons:

Vår tidning har tidigare berättat om att Matz Eklund har gjort en dokumentärfilm om Västrum och den unika skärgården samt dialekten som talas ute på öarna. Det är en av tre filmer som han har arbetat med under Coronaåret 2020 En av filmerna, ”Dansbandtjejer” kommer att visas på SVT den 8 januari nästa år.

– Jag har hållit på med filmen ”Dansbandtjejer” i två år. Den skulle ha visats på SVT i juli i år, men på grund av Coronapandemin, fick jag göra om filmen, säger Matz Eklund.

Filmen handlar om tre kvinnor som är fronttjejer i var sitt respektive dansband.

– I den här filmen vill jag få svar på vad som driver dem att rulla runt på vägarna dag och natt, vad drömmer de om och varför är dansbandskulturen så stor i landet, säger Matz Eklund.

I två år har Matz följt tjejerna och deras dansband. Sommaren 2019 var han med dem ute på spelningar och filmade. I år blev det helt andra förutsättningar

– Det har inte varit några spelningar i år, så jag fick göra om manuset. Ett sådant här år gick allt från 100 till noll över en natt. Jag fick tänka om helt för att kunna fullfölja jobbet. Det har ändå gått bra och jag har hittat nya lösningar, säger Matz Eklund.

En film om raggare

Just nu har SVT ytterligare en film för påseende av Mats Eklund. Den heter ”De kallar oss raggare”.

– Jag har filmat från olika delar av Sverige och mycket av filmen har jag hämtat miljöer från Västervik, Vimmerby och Oskarshamn. Det var en film som var rolig att göra, säger Matz Eklund.

Matz ser nu fram emot att alla hans tre filmer som han färdigställt under 2020 kommer att visas på SVT. Filmen om Västrum, ”Dansbandstjejer och ”De kallar oss raggare”

– Det lutar åt att jag kan få med två eller tre filmer på SVT under ett år, det skulle vara kul. Vanligtvis kan jag få med en film om året i SVT, säger Matz Eklund.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt