Annons:

Tjustbygdens konstförening hyllar Henry Gustafsson med en minnesutställning

Tjustbygdens Konstförening startar en minnesutställning om Henry Gustafsson som bland annat har gjort skulpturen "Genombrottet".

Tjustbygdens konstförening hyllar Henry Gustafsson med en minnesutställning

Henry Gustafsson var en lokal konstnär som lyckades sprida sina verk runt om i världen. Hans verk finns i London, Hongkong och Stockholm samt mer lokalt i Vimmerby och Västervik.



- Nu gör vi en minnesutställning över Henry Gustafsson, som avled alldeles för tidigt, bara 62 år gammal, säger Björn Gunnarsson, ordförande i Tjustbygdens konstförening.

Annons:

Henry Gustafsson var utbildad skulptör och han blev senare en mycket omtyckt konstnär.

- Han var utbildad på Konstfack och konsthögskolan och många av hans verk spreds över världen. Tyvärr avled Henry Gustafsson alldeles för tidigt och han blev bara 62 år, säger Björn Gunnarsson.

För Västerviksbor är hans ”Genombrottet” mest känd, konstverket som pryder centrala Västervik i korsningen på gågatan Bredgatan – Kvarngatan, som föreställer ett antal strömmingar som tillsammans hjälps åt att bryta igenom en vägg. Skulpturen har också gjorts i ett mindre format, som bland annat har använts som pris i Tjust Galan.

Ett annat konstverk som finns att se lokalt är ”Lyftet” som står utanför kommunhuset i Vimmerby.

Vid utställningen i Tjust Konstförenings lokal ”Lilla Galleriet” finns nu dessa båda konstverken att se i mindre skala.

- Lilla Galleriet är namnet vi gett vår nya utställningslokal i Gamleby, där tidigare Svensk Fastighetsförmedling hade sina lokaler. Där ser man utställningen som en fönster-och digital utställning av Henry Gustafssons verk, säger Björn Gunnarsson.

Representerad i många städer

Henry Gustafsson var inte bara en konstnär som nådde lokala berömmelse. Han hade även stor framgång nationellt och internationellt.

- Hans förslag till utsmyckningstävlingar i offentlig miljö, vann bland annat tävlingar och har placerats i Hongkong, Stockholm och i flera andra kommuner i Sverige, säger Björn Gunnarsson.

Han finns också representerad med tre skulpturer i rostfritt stål i Spring Gardens i London.

Utställning startar måndagen den 25 januari och pågår fram till den 26 mars i Lilla Galleriet i Gamleby.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt