I dag, måndag, firar Pizzeria Fungi i Gamleby 30-årsjubileum. På bilden ses makarna Hasan och Ranin Hadrous som tog över pizzerian i september 2023.
Foto: Privat
Bakom Pizzeria Fungi står makarna Ranin och Hasan Hadrous, som tog över pizzerian i september 2023. Men historien sträcker sig tre decennier bakåt, till Hasans föräldrar Fadia och Khalid Hadrous som startade verksamheten den 6 oktober 1995.
– Jag var fyra år då. Farsan hade en mycket mindre pizzeria då än vad det är nu, och sedan har den byggts ut. Sedan blev det känt för kebabsåsen som är ett hemligt, hemmagjort recept. Bearnaisesåsen är också hemmagjord. Och sedan dess har det bara fortsatt växa, säger Hasan Hadrous.
Eftersom det är ett familjeföretag har Hasan Hadrous jobbat många år till och från i pizzerian. Totalt uppskattar han att han jobbat under åtta av de 30 åren som de firar.
– Det känns underbart att vi firar 30 år, det är verkligen stort. Pizzerian är ju äldre än en av ägarna, Ranin är ju 29, säger Hasan.
– Firandet känns lite overkligt, det är imponerande med 30 år, säger Ranin Hadrous.
Stamkunder från Tyskland och Nederländerna
Pizzeria Fungi har blivit något av ett begrepp i Gamleby, och även långt utanför orten.
– Vi har många stamkunder från Västervik som åker till Gamleby bara för att äta hos oss. Och på sommaren har vi en del stamkunder från Tyskland och Nederländerna och lite över allt, som alltid kommer hit på sommaren. Det är många man har lärt känna under de här åren.
För honom är det viktigt att behålla och utveckla det som byggts upp.
– Vi vill bara fortsätta att utvecklas och finnas i Gamleby. Vi har inga planer på att sluta.
– Folk älskar Fungi och man vill såklart att det ska hållas igång, säger Ranin Hadrous.
Rabatt och gåvor till jubileet
Under måndagen den 6 oktober firas jubileet med både rabatt och överraskningar.
– Det blir 30 procent rabatt på allt under dagen, och så tänker vi ge någon gåva till kunderna som kommer just den dagen, säger Ranin Hadrous.
– Vi kommer bjuda på lite godis och sånt, fyller Hasan i.
Vad är det som gör Pizzeria Fungi speciellt?
– Jag tror folk gillar vår kombination av allt. Det är inte jättetunga pizzor, man kan lätt äta en hel utan att behöva bli proppmätt. Och såserna gör väldigt mycket. Både kebabsåsen och bearnaisesåsen gör vi själva. Det är kebabpizzan som vi är mest kända för, säger Hasan, som också pekar ut kebabpizzan som sin egen favorit på menyn.
På frågan om det blir 30 år till svarar Hasan:
– Ja, det hoppas jag!