Annons:

VÄSTERVIK RASAR PÅ NY RANKING AV FÖRETAGSAMHETEN

Politikerna i Västervik får bäst ranking av företagarna, men kommunen rasar i den totala rankingen.

VÄSTERVIK RASAR PÅ NY RANKING AV FÖRETAGSAMHETEN

I dag presenterade Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsamheten i landets kommuner. För Västervik innebär det nya resultatet ett rejält ras. Västervik tappar 92 placeringar och landar först på plats 263. Det är den överlägset sämsta placeringen sedan 2009 och den tredje sämsta placeringen i länet.

Annons:

Västervik har aldrig varit lägre än plats 200 på Svenskt Näringslivs ranking. Fram tills i år. 2018 faller Västervik hela 92 platser och raset stannar först vid plats 263 av landets 290 kommuner.

Rankingen baseras till en tredjedel av företagarnas sammanfattande omdöme, en tredjedel av företagarnas svar på en mängd olika områden och en tredjedel av offentlig statistik. Totalt rankas kommunerna inom 18 faktorer och det ger sedan en sammanvägd rankingplacering av landets 290 kommuner.

Tillgången till kompetens sågas

Västervik tappar på 14 av 18 områden och det handlar ofta om rejäla försämringar. När det gäller infrastrukturen får Västervik det näst lägsta betyget i hela landet. Mest tappar kommunen när det handlar om tillgången till kompetens. Där får Västervik det femte sämsta betyget i landet och det är ett ras med 186 placeringar.

Bäst ranking får kommunpolitikernas attityd till företagande som ger plats 177, vilket ändå är ett tapp på 58 platser.

När det gäller det sammanvägda omdömet får Västervik 3,16 i betyg, vilket ger plats 207.  Skalan är sexgradig och 4 motsvarar ”bra”. Länssnittet ligger på 3,33 och rikssnittet på 3,4.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt