Annons:

Tre företagsledare: ”Vi vill vara kvar i Västervik”

Martin Johansson vd Totebo Industrier, Per Alne, vd Resinit AB, Niklas Eidersjö Rickardssons. Intervjuad av Niklas Lind Västervik Framåt

Tre företagsledare: ”Vi vill vara kvar i Västervik”

Tre företag, tre företagsledare i olika branscher men det har ett gemensamt. Alla tre trivs att verka och bo i Västerviks kommun. Totalt har de tillsammans 200 anställda. Företagsledarna är Martin Johansson Totebo Industrier AB, Per Alne Resinit AB och Niklas Eidersjö, Richardssons Verktygsservice AB.

Annons:

De har alla gjort stora omstruktureringar i sina företag. En del för att de ser sig tvingade inför framtiden, andra att en stor kund plötsligt lämnar och en annan för att delar av marknaden flyttar till Kina. Men ett har de gemensamt. Det är i Västerviks kommun de vill kunna verka och det är här de vill bo, ja med undantag av Martin Johansson, som väljer att bo i Vimmerby.

- Totebo var tvungna att genomgå en stor omvandling när vår största kund lämnade oss. Då var vi inriktade på att massproducera få produkter, säger Martin Johansson.

Företaget tappade 75 miljoner kronor när kunden försvann. Man var tvungna att göra någonting och man valde att besöka potentiella kunder.

- Nu har vi många ett 40 -tal kunder. Vi massproducerar inte längre utan gör mindre upplagor. Det ställer högre krav på oss som företag och på våra anställda.

Resinit AB

Resinit arbetar med plastdetaljer. Deras omställningsprocess är annorlunda än Totebo, men har samma ursprung.

- År 2004 gjorde vi en strategisk affärsplan. Vi såg att lönsamheten sjönk och om vi inte gjorde något skulle den plana ut ännu mer, säger Per Alne.

Man valde att arbeta med de kunderna som man hade en långvarig relation med. De kunder som gjorde enstaka beställningar fick vända sig till något annat företag.

- Vi tog bort 50 -talet kunder och behöll 200 andra. De företagen vi behöll har vi fått djupare relationer med.

Per säger att det finns ett undantag av sporadiska kunder.

- Det är om ett lokalt företag får akut problem, då hjälper vi dem.

Richardssons

Enligt Niklas Eidersjö lever Richardssons Verktygsservice AB en anonym tillvaro i Västervik. De tillverkar lättmetallskomponenter som sedan används för att producera verktyg.

- Vi gör verktygsformar till olika företag som tillverkar verktyg. Vi är en liten kugge men en mycket viktig kugge i kedjan.

En av företagets kunder är Volvo. Men hjälp av Volvo kom de också in på den kinesiska marknaden, då Volvo nu ägs av ett kinesiskt företag.

- Vi har fått frågan om vi ska flytta vår verksamhet till Kina, men det vill vi inte. Vi vill verka och vi vill bo i Västervik.

På samma sätt resonerar Per Alne.

- Det är i Västervik vi vill finnas kvar.

Utmaningar

Det finns utmaningar med att bo kvar i Västervik. En av dem är infrastrukturen.

-  Jag saknar flyget från Norrköping till Köpenhamn. För oss spelar det inte någon roll om tåget mellan Västervik och Linköping går i 300 kilometer i timman. Satsa istället på våra riksvägar, säger Niklas Eidersjö.

Han får medhåll vad det gäller bättre vägar av de andra.

Per Alne ser en annan stor utmaning.

- Det är kompetensförsörjningen. Det är ett jätteproblem i många sektorer. Inte bara i tillverkningsindustrin utan också i andra yrken.

Martin Johansson håller med och berättar att Totebo nu håller på med att utveckla automatiseringen för att möta bristen på personal.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt