Annons:

Hon hoppade av juristutbildningen och satsade på Yoga – ett helt rätt val

Cornelia Grundström yogalärare från Västervik.

Hon hoppade av juristutbildningen och satsade på Yoga – ett helt rätt val

Cornelia Grundström hade som 20 åring stakat ut framtiden för sig. Hon skulle bli advokat och arbeta med kvinnorättsfrågor. Men hjärtat sa någonting annat. Hon ville jobba som yogalärare. När hon hoppat av juristutbildningen packade hon en bil full med yogamattor och åkte från Västervik till Öland. Det här är Cornelias historia om hur hon byggt upp ett företag som står på gränsen att bli internationellt.

Annons:

Cornelia Grundström från Västervik hade tänkt att bli advokat. Hon hade toppbetyg i skolan och började studera i Lund. Men någonting skavde så hon åkte tillbaka till Västervik och började jobba på Willys.

-  När jag var 21 år sa jag till mig själv att jag ville ha ett roligt jobb, säger hon.

Tidigare hade hon gått en yogautbildning och nu var tanken att hon skulle åka till en camping på Öland och låta campinggästerna genomföra yogapass. Hon packade bilen full med yogamattor och åkte ner till Öland.

- Jag hade aldrig tidigare varit på Öland och visste knappt någonting om ön.

Det gick inte så bra. Hon fick känna på en motgång. Hon blev osäker och nedstämd när det inte kom mer än fyra-fem personer vid varje tillfälle.

Förändrade upplägget

Året efter åkte Cornelia till Öland igen. Den här gången hade hon förändrat konceptet.

- Jag sålde in mig till campingen. Jag lovade att hjälpa till med marknadsföring, musik och ha yogamattor. Det blev ett koncept som fungerade, säger hon.

Hon hjälpte till med att locka besökare till campingen och då gick proppen ur.

-  Alla campingar ville helt plötsligt ha mig på sina campingar. Jag fick åka runt med mitt koncept på hela Öland och det kom mycket människor 20-40 personer per yogapass. Hon fick också sponsorer som gav hennes gäster hälsodryck efter ett yogapass och stöd av Västerviksföretaget Klean Kanteen.

Nu hade hon lärt sig hur hon skulle hantera sitt företag som heter Cornelias Balance. Företaget växte hon anställde ytterligare en yogalärare och förra året 2019 hade hon 12 frilansade yogalärare.

- I år har jag 50 frilansande yogalärare. Jag har avtal med 50 olika campingar i hela Sverige. Mycket tack vare att jag har fått in en storkund som är nordens största campingkedja och som har många anläggningar i landet, säger Cornelia.

Hur känns det att företaget vuxit sig så stort?

- Overkligt, jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att det skulle bli så stort. Det känns också som en slags revansch efter att många har klappat mig på huvudet och sagt ”Lilla gumman det går aldrig”.

Målet är Danmark

De första åren kunde Cornelia inte ta ut så mycket lön från företaget.

- Jag fick anpassa mitt liv efter hur mycket penar som jag tjänade under sommaren. Först förra året kunde jag ta ut en lön varje månad, säger hon.

Hur ser du på den här säsongen, med Coronavirus och risk för smittspridning?

-  Campingvärdarna ser positivt på sommaren. De räknar med att fler stannar hemma i år. Många bor också i husbil vilket gör att människor håller ett avstånd till varandra och kommer det inte fler restriktioner som säger att mindre än 20 personer får samlas på samma yta så tror vi att de kommer att gå riktigt bra.

Nästa mål är att etablera sig i Danmark.

- De är långt framme vad det gäller yoga och det finns en efterfrågan där hos campingarna.

Cornelia har fler järn i elden. Hon ska inom kort lansera en online yogakurs som heter ”Lär dig yoga på 14 dagar”. Hon har också tagit ut kursen för att nå ytterligare en vision i företaget.

- Jag vill gå in i gymbranschen för att se om mitt koncept går att genomföra på gym också, säger Cornelia Grundström.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt