Annons:

”Kraften skapas när kommun och näringsliv kan samarbeta”

Conny Tyrberg (C) förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Anders Åkesson riksdagsman (C), Erik Ciardi (C) Kalmar län, Anna Carlström Hotellchef och Michael Carlsson, som driver Västervik Guesthause och KustCamp.

”Kraften skapas när kommun och näringsliv kan samarbeta”

Hur blev sommaren för besöksnäringen? Den frågan ställde Centerpartiets företrädare till Michael Carlsson som driver Västervik Guesthause och KustKamp i Gamleby och Ekön i Valdemarsviks kommun.

Annons:

Michael Carlsson satsade på en helt ny verksamhet inför året, ett hotell mitt i centrala Västervik, Västervik Guesthause. Tidpunkten blev inte alls den rätta då Coronapandemin kom lagom till starten av det nya hotellet.

- Det är spännande att höra vilka erfarenheter ett företag inom besöksnäringen har gjort under Coronapandemin, säger Anders Åkesson, riksdagsman för Centern, från Kalmar län.

Ingen har haft den erfarenheten som besöksnäringen i landet ställdes inför i våras. I mars var det helt tomt med bokningar på de flesta av besöksnäringarna i landet. Likaså var det hos KustCamp och Västervik Guesthause.

- Vi valde inte att permittera anställda utan fortsatte att arbeta för att öppna våra campingar och anställde en Hotellchef för Västervik Guesthause, säger Michael Carlsson.

Beslutet att våga fortsätta visade sig vara rätt beslut.

- Att öppna Campingar tar tid och det jobbar man med under våren. Det ligger lika mycket arbete bakom om man får få gäster eller har fullbelagt, säger Michael Carlsson.

När Hemestersäsongen var igång på allvar var man förberedd, det fanns personal som tog hand om gästerna vilket gjorde att gästerna kände sig välkomna och servicen fungerade.

Lokal bank viktigt

Michael Carlsson har gjort en stor satsning på att bygga om ett stort hus mitt i Västerviks centrum, på Grönsakstorget till ett hotell. Samtidigt som det öppnade slog Coronakrisen till och det kom inte in några bokningar.

- Jag är jätteglad över att jag har en lokal bank och en lokal bankman som trodde på företaget. Tillsammans gjorde vi upp en plan som gick ut på att mitt företag skulle gå två miljoner back under året. Samtidigt trodde de på mig och fortsatte låna ut pengar till investeringar, säger Michael.

Nu blev inte förlusten så stor utan han räknar med att campingen på Ekön går plus minus noll mot föregående år och i Gamleby blir resultatet en halv miljon sämre mot föregående år.

- Anledningen är att vi har haft en riktigt bra juli och första delar av augusti.

Anders Åkesson menar att det finns tecken som visar att de företag som verkar i en kommun med en lokal bank där bankmän har kännedom och företagen i närområdet kommer att klara sig bättre ur krisen än andra kommuner.

- I Västerviks kommun finns Tjustbygdens Sparbank och Länsförsäkringar bank som båda arbetar på den lokala marknaden, säger Anders Åkesson.

Kommun och företag hjälps åt

Utanför Västerviks Guesthause på Grönsakstorget har kommunen gjort en stor mötesplats med olika former av aktiviteter.

- När samlingsplatsen blev klar byggde Guldkant en plats att sitta på med kuddar, vilket får människor att trivas. Kraften skapas när näringsliv och kommunen samarbetar. Det blev en riktig fullträff, säger Michael.

Det behövs efter Coronakrisen

Efter sommarsäsongen är det dags för många företag att summera hur säsongen har varit.

- Då står vi politiker för en utmaning om att fördela ut stimulansmedel till företag. Men vi kan inte bara ösa ut pengar utan vi måste rikta in oss på företag som inte går bra, säger Anders Åkesson.

Michael Carlsson ser problem med hur företagen ska få ta del av de stimulansmedlen som regeringen lovar.

- Samtidigt som man ska vara noga med vilka företag man väljer att stötta måste det vara relativt enkelt för företag att söka de bidragen. Problemet är att stödet måste betalas ut till företag som fortfarande lever. Finns de inte kvar är det försent, säger han.

Conny Tyrberg (C) förste vice ordförande i kommunstyrelsen, anser att stödet ska i första hand rikta in sig till småföretag.

- Hellre en miljon till 20 mindre företag en 20 miljoner till ett företag, säger han.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt