Annons:

Livsverket brann ned – ”Skogen lystes upp av elden från huset”

EvaLis Mattsson på Smultronboda gård berättar om hur hon upplevde branden i huset som innehöll ett rökeri, gårdsbutik och kontor. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Livsverket brann ned – ”Skogen lystes upp av elden från huset”

Natten mellan tisdag och onsdag brann ett hus ner på Smultronboda gård, utanför Edsbruk. På gården bor EvaLis och Krister Mattson som under lång tid har tillverkat matprodukter av får. EvaLis berättar hur hon upplevde natten när huset där rökeriet och matproduktionen fanns brann ner.

Annons:

På Smultronboda gård driver paret EvaLis och Krister Mattsson ett café, genomför musikkvällar, har en fårfarm och ett rökeri. Natten mellan tisdag och onsdag brann rökeriet med gårdsbutik ner till grunden. EvaLis berättar om tisdagskvällen.

– Vid 22-tiden på kvällen blev det kolsvart i huset. Jag tittade ut genom fönstret och såg att gårdsbelysningen heller inte fungerade. Jag ringde E.ON och påtalade att vi inte hade någon ström, men de hade inte några fel i elleveranserna, säger EvaLis.

Hon gick ut och tittade upp mot skogen där rökeriet ligger och såg att det brann.

– Skogen lystes upp av elden från huset. Då var det bara att ringa 112.

Hon sprang upp till rökeriet/gårdsbutiken där det också är ett kontor och tillverkning av charkuteriprodukter.

– Det var en omfattande brand, det slog upp öppna lågor från fönstren och innan räddningstjänsten kommit brann det genom taket.

Hade nyss slaktat får

Man hade fått in detaljprodukter från nyligen slaktade får under lördagen och EvaLis hade börjat arbeta med köttet som skulle säljas till jul.

- Jag hade fått hem och packat lammisterband, förpackat andra slaktprodukter. Vi hade välfyllda kylar i huset, säger hon.

Vad hade ni mer i huset som blev totalförstört?

– Rökanläggning, mycket rökt kött, maskiner för förpackning, frysar, ja alla våra maskiner brann upp och i huset fanns också vårt kontor.

"Tror inte att vi orkar börja om"

Hon säger att brandmännen hann med att rädda de fårskinn som hon förvarade i ett rum i huset.

– De lyckades bända upp den låsta dörren och få ut fårskinnen.

Vet man vad orsaken till att det började brinna?

– Nej polisen kommer hit idag fredag. Det är avspärrat och det måste ha slutat  brinna i resterna av huset innan de kan undersöka.

Hur ser era planer ut efter branden kommer ni att bygga upp rökeriet igen?

– Jag tror inte att vi orkar börja om på ny kula med rökeri. Vi får fortsätta med cafét, musikkvällarna och så har vi kvar fåren, säger EvaLis Mattsson. 

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt