Annons:

  • Västerviksföretag kan få leverera när Försvarsmakten växer

    Fredrik Hedberg vd Westbay Solution AB, riksdagsman Jan R Andersson (M) och Harald Hjalmarsson (M).

  • Västerviksföretag kan få leverera när Försvarsmakten växer

    Släpvagnen som Westbay Solution har utvecklat själva.

Västerviksföretag kan få leverera när Försvarsmakten växer

Regeringen har beslutat om att Försvarsmakten ska få mer resurser samt att fler regementen ska finnas i landet. Då krävs det också att mer material ska köpas in av Försvarsmakten och två företag som kan tänkas vara aktuella för att få beställningar är Saab Barracuda i Gamleby och Westbay Solution AB.

Annons:

Den moderate riksdagsmannen Jan R Andersson, som är ledamot i försvarsutskottet och kommunpolitiker Harald Hjalmarsson (M), besökte i måndags två företag i Västerviks kommun som tillverkar material till försvaret.

- Vi hör dagligen om försvarsbeslut som gör att Försvarsmakten måste utöka vilket i sin tur gör att de måste köpa in mer material. Jag och Jan R Andersson, är därför intresserade av att lyssna på vad de två företag i vår kommun som levererar produkter till Försvarsmakten. Förhoppningsvis får de företagen order om att leverera material, säger Harald Hjalmarsson.

Det är två företag som har olika verksamheter och produkter. Westbay Solution AB:s omsättning är cirka 20-25 procent försvarsmaterial medan Barracuda bara är inriktad på den militära sidan.

Fredrik Hedberg är vd för Westbay Solution AB.

- Vi har en egenutvecklad produkt, en släpvagn som kopplas på en bandvagn. Förra året sålde vi 140 sådana släpvagnar till Försvarsmakten samt 16 stycken till Österrike, säger han.

Ett problem för företag är att order kommer in i cyklar, vilket innebär att de får mycket att göra under en period medan man tvingas minska verksamheten under andra år.

- Vi har försökt att ha en stor privatmarknad för att undvika toppar och dalar som det för med sig när man får en stor order från Försvarsmakten, säger Fredrik Hedberg.

Mer samarbete med näringslivet

Jan R Andersson pekar på bristerna i hur Försvarsmakten genomför sina upphandlingar för tillfället.

- Man har god koll på antalet JAS-plan och stridsvagnar, men de optioner näringslivet har på att få leverera till försvaret blir beroende av hur mycket pengar försvaret har kvar vid slutet av året, säger han.

Han vill istället att det finns ett tätare samarbete mellan Försvarsmakten och näringslivet.

- Moderaterna har länge krävt en upphandlingspolicy, säger han.

Inga order just nu

Fredrik Hedberg berättar att man inte har några order från Försvarsmakten just nu. Däremot har man flera offerter ute i andra länder.

- Vi har också byggt klart ett antal släpvagnar som ska levereras till Förenade Arabemiraten inom kort.

Företaget har idag elva anställda och så kommer det att förbli den närmaste tiden då det finns tecken på att det kommer en andra våg av Covid-19.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt