Annons:

Rekordår för Västerviksföretaget – ökade omsättningen med 35 procent

Gösta Christiansson, ägare till företaget Sneckenström i Västervik, som säljer trädgårdsprodukter via näthandel.

Rekordår för Västerviksföretaget – ökade omsättningen med 35 procent

Sneckenström flyttade sin internet-handel med trädgårdsprodukter till Västervik för två år sedan. 2019 blev det bästa året för företaget och Coronaåret 2020 blev ännu bättre.

- Vi ökade vår omsättning med 35 procent och vi märker av att det finns många nya odlare i landet, säger Gösta Christiansson, ägare till Sneckenström.

  

Annons:

Sneckenström är ett företag som inriktar sig på handel med trädgårdsprodukter via näthandel och finns nu i Piperskärr där Gösta Christiansson köpt den gamla ICA-affären, där han har sitt varulager. Till skillnad från många andra företag ser han en blomstrande tillväxt i sitt företag.

- Vi har ökat omsättningen med 35 procent, säger han.

Gösta Christiansson ser en ökad marknad och efterfrågan på trädgårdsprodukter, växter och frö.

- Vi har en inarbetad kundkrets som återkommer med sina beställningar men i år har jag sett många nya odlare som beställer från mig och det är roligt. Hoppas den här trenden med att odla kommer att hålla i sig, säger han.

Vad ser du för trender i vad människor beställer?

- Palettblad – växter med lite tjockare blad i olika former är det väldigt tryck på. Även grönsaksodling. Fler och fler vill odla sina egna grönsaker och jag ser att man beställer mycket tomatfrön, persiljefrö, chili och övriga kryddörter.

Ser du någonting som utmärker dina nya kunder?

- Kunskapsläget ökar. Folk läser på och kan mycket innan de lägger sina beställningar. Det är jättekul.

Du säger att många väljer att odla sin egen mat, vad beror det på tror du?

- Det handlar om livskvalitet. Det är lyx att kunna odla sina egna tomater, hämta in sin egenodlade gurka och grönsaker från sin trädgård. Det smakar mycket bättre än det som man köper. Jag tror också att intresset av att odla hemma ökar för att många jobbar hemifrån nu. Man vill göra någonting med händerna och det går att ta en paus mitt i arbetet när man är hemma. Då väljer många att odla sin egen mat.

Vårens trender

Gösta Christiansson tror att trenden med att odla mer av det man äter kommer att fortsätta under våren.

Vad tror du är de vanligaste varorna som beställs från ditt företag under våren?

- Gödningsmedel, odlingslådor, rotningsbricketter som man använder istället för såjord. Det går mycket lättare att arbeta med. Jag tror också att man köper hem lampor som man odlar under. Det gör att fröna gror tidigare och det går fortare att få fram tåliga plantor som kan sättas ut tidigare.

Svårigheter under Coronaåret

Allt har inte varit lätt för Sneckenström under 2020.

- Vi importerar en hel del material och under 2020 har det varit flera saker som påverkat oss. Vi har inte fått hem allt material vi beställt i tid, då det varit lockdown i flera länder eller att det varit kapacitetsbrist i flera hamnar. I Asien har det varit brist på containrar. Mycket handlar helt enkelt om brister i logistiken, säger Gösta Christiansson.

Han ser ändå fram mot ett härligt år 2021.

- Jag har aldrig haft så mycket beställningar som nu och har massor att göra, säger Gösta Christiansson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt