Annons:

Marcus Fridlund (S) är mycket kritisk till Skolinspektionens besked. Foto: Arkivbild

EFTER BESKEDET: "KOMMER BEHÖVA LÄGGA NED EN SKOLA"

Västerviks kommun kommer behöva lägga ned en skola. Det menar barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) efter beskedet om en ny friskola i Västervik.
– Vi kommer behöva anpassa vår kostym, säger han.

Annons:

Skolinspektionen har gett klartecken för Alphaskolan/Kunskapsnavet AB att driva en ny fristående skola i Västervik. Redan hösten 2022 kan skolan öppna.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) är mycket kritisk. 

– Det här är ett besked som i alla fall inte jag hade förväntat mig. Nu är det som det är. Det här kommer få konsekvenser för vår nuvarande skolstruktur. Med det här kommer vi ha ett stort överskott på skolplatser i Västerviks tätort, säger Marcus Fridlund (S). 

Han menar att man kommer behöva anpassa sin kostym.

– Det här innebär, om eller när Alphaskolan är fullt utbyggd, att vi ska nå 25 miljoner kronor. Det är vad det kommer kosta kommunen. Vi kommer behöva anpassa vår kostym och vi kommer behöva lägga ned en skola. Friskolan ska ha ersättning för övergripande verksamhet och det kommer bli betydligt dyrare för oss.

"Väldigt kritisk"

Vilken skola som kan bli aktuell för nedläggning vill Marcus Fridlund inte spekulera kring i det här skedet.

– Det kommer behöva utredas först. Vi behöver titta på upptagningsområdet och det här handlar om Västerviks stad. Det är i Västerviks stad vi har överkapacitet och det är där det kommer få stora konsekvenser.

Barn- och utbildningsnämnden har varit negativt inställda till den nya skolan och föreslagit avslag för Skolinspektionen.

– Det var just utifrån de stora ekonomiska konsekvenser det här får för de andra 3 000 eleverna, som inte kommer kunna gå på den här skolan. Jag är väldigt kritisk. Vi har ett överskott på platser och med Skolinspektionens besked späds det ut ännu mer och ger höga strukturkostnader per elever. Det är allt färre elever som ska betala för många fler bänkplatser och jag är väldigt kritisk till Skolinspektionens beslut.

BUN fick kännedom om beslutet förra veckan.

– Nu får förvaltningen i uppdrag att börja med det här. För det här är den verklighet vi står i. Vi måste anpassa oss, det är så det ser ut. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA BOSTÄDER

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt