Annons:

Karin Helmersson (C) tycker att påverkansarbetet har burit frukt. Foto: Pressbild

Trots extremt klent med satsningar i länet: "Påverkansarbetet har burit frukt"

Av 800 miljarder kronor hamnar 1,38 miljarder i Kalmar län. Men Karin Helmersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, är positiv över de satsningar som blir.
– Påverkansarbetet har burit frukt, säger hon.

Annons:

Om tilldelningen skett utifrån befolkningstal hade Kalmar län fått 18,4 miljarder. Nu blir det 1,38 miljarder och ännu en gång är länets tilldelning låg i den nationella infrastrukturplanen.

– Det finns givetvis både upp- och nedsidor i det här. Vi är jätteglada över att signalsystemet är med för Stångådalsbanan och Tjustbanan och det är helt avgörande för banornas framtid. Det är det stora positiva beskedet för länet och det är precis detta vi har saknat, säger Karin Helmersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Men det är ju inga egentliga satsningar på banorna?

– Tjust- och Stångådalsbanan har tidigare inte varit nämnda. Det har gjort att man inte kommit med i reella samtal eftersom man bara jobbar med objekt i planen. Att få in dem i planen var väldigt viktigt. 

"Väldigt nöjd"

Kristdemokraternas riksdagsledamot Gudrun Brunegård (KD) gick tidigt ut och sågade tilldelningen till länet.

– Jag tror inte Gudrun fullt ut hade läst planen och tittat på pressträffen. Jag är väldigt nöjd och glad över att det finns med i planen. Det öppnar för diskussionen vi har efterfrågat. Vi har ju gemensamt gjort utspel om inköp av tåg, signalsystem, mötesspår för att fler tåg ska kunna gå på banan och hela paketet. 

Endast 1,38 miljarder av 800 miljarder hamnar i Kalmar län. Är inte det väldigt lite?

– Det är alltid svårt med siffror och det ligger också potter för underhåll som inte är specificerat. Tittar man på 800 miljarder kronor så är det ofantligt mycket pengar och det kan man inte bara räkna bort. Vi vet inte vad som hamnar hos oss. 

Vad saknar du i planen?

– Det går alltid att säga att man vill se ytterligare satsningar och mer medel. Jag saknar en del objekt på E22 och riksväg 40 mellan Toverum och Hyttan. Vi hade velat se det, men det var inte med i det som valts ut. Jag hade velat ha med fler sådana objekt. 

"Ligger efter"

Karin Helmerssons partikollega Anders Åkesson har tidigare uttryckt att Kalmar län är Sveriges Kaliningrad. 

– Vi ligger fortfarande efter i tilldelning. Det ändrar man inte i ett svep och det är sedan många år tillbaka det är så i hela sydostregionen. Det brukar även Handelskammaren lyfta. Vi är på efterkälken.

Är det inte ett underbetyg till er politiker som ska påverka?

– Många har ansvar för det och politiken är givetvis en av dessa aktörer, men det finns även andra aktörer. Påverkansarbetet har äntligen burit frukt. 

Helmersson är också kritisk till Kristdemokraternas hårda kritik.

– Jag blev lite irriterad när Kristdemokraterna målade ut att det inte blir några medel alls. De utmålar det som att banorna är helt bortglömda. Jag tycker att det var orättvist och tror inte att de har tagit del av hela informationen innan de skrev sitt pressmeddelande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt