Annons:

  • Vimmerbypolitikern försöker igen – vill ha en särskild Astrid Lindgren-dag

    Gudrun Brunegård (KD) vill inrätta en särskild Astrid Lindgren-dag. Foto: Simon Henriksson

  • Vimmerbypolitikern försöker igen – vill ha en särskild Astrid Lindgren-dag

    Astrid Lindgren. Foto: Pressbild

Vimmerbypolitikern försöker igen – vill ha en särskild Astrid Lindgren-dag

Kristdemokraten från Vimmerby, Gudrun Brunegård, försöker på nytt. Precis som förra mandatperioden lämnar hon in en motion om att inrätta en särskild Astrid Lindgren-dag.
– Den värdegrund Astrid Lindgren är präglad av och förmedlar via sina böcker har påverkat hela svenska folket, säger hon.

Annons:

Gudrun Brunegård kom in i riksdagen under den förra mandatperioden. Hennes allra första motion handlade om att införa en nationell Astrid Lindgren-dag för att hedra Vimmerbys världsberömda författare.

Hon fick inget gehör då, men kristdemokraten tänker inte ge sig. 

Nu har hon återigen lämnat in motionen.

– Jag hoppas att man inser att det här är något som bidrar till den nationella sammanhållningen. Astrid Lindgren är en person vars böcker blir lästa på alla förskolor och skolor. Väldigt många föräldrar läser Astrid Lindgrens böcker för sina barn. Den värdegrund Astrid Lindgren är präglad av och förmedlar via sina böcker har påverkat hela svenska folket, säger Gudrun Brunegård. 

Kristdemokraten önskar att Astrid Lindgren ska få en egen minnesdag i Sverige på sin födelsedag den 14 november.

– Astrid Lindgren är en nationalsymbol. Hon företräder dessutom väldigt goda värden om vänskap, rättvisa och allas lika värde, både barn och djur. Det är viktigt att lyfta fram. 

"Viktig fråga för mig"

Motionen är densamma som för ett antal år sedan. Nu hoppas Brunegård på bättre lycka.

– Det här är en viktig fråga för mig och det visar jag genom den här enskilda motionen. Nu gäller det att få med sig mitt parti på det. Det blir mitt nästa projekt. När man sitter i majoritet är det här mer ett sätt att visa vad man tycker och vad man vill.

Vad har du för förhoppningar om att få igenom den?

– Jag hoppas naturligtvis att den nya kulturministern kan se att Astrid Lindgren är en enastående personlighet. 

Under hennes minnesdag har hon tidigare sagt att man på skolor i Sverige skulle kunna illustrera figurer från hennes böcker eller se på någon av filmatiseringarna.

Astrid Lindgren uppmärksammas en del just den 14 november varje år. Vad skulle det göra för skillnad med en minnesdag, menar du? 

– I Vimmerby sker det på olika sätt, men jag tycker att det borde uppmärksammas över hela landet, både i skolor och i andra sammanhang. Det handlar om att uppmärksamma hennes gärning. Astrid Lindgren är en beundransvärd kvinna som stod upp mot barnaga och för djurens rättigheter. Hon har påverkat väldigt mycket av samhällsdebatten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt