Annons:

Hjalmarsson öppnar upp för kärnkraftverk i Västervik

Kommunstyrelsens ordförande, Harald Hjalmarsson (M), ställer sig positiv till kärnkraftsreaktorer i Västerviks kommun. Foto: Arkivbild

Hjalmarsson öppnar upp för kärnkraftverk i Västervik

I helgen presenterade TT svaren på den enkät till landets 290 kommuner om hur de ställer sig till att bygga kärnkraft i sin kommun. En av de 24 kommuner som är positiva är Västervik.
– Det är grundläggande att ha den fysiska möjligheten, och den har vi. Nu finns också den politiska viljan, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M)

Annons:

Nyligen la regeringen fram ett förslag om att ändra lagen för var ny kärnkraft ska få byggas. Tidigare har lagstiftningen endast tillåtit nybyggnation där reaktorer redan finns i dag, men nu föreslås det i stället släppas fritt.

Med anledning av detta har TT i en enkät frågat landets 290 kommuner om de kan tänka sig att bygga kärnkraft i sin kommun.

I helgen redovisades svaren, och då visade det sig att 132 kommuner har valt att svara. Av dessa var det 24 som ställde sig positiva, och en av dessa kommuner var Västervik.

Strategisk fråga för tillväxt

Ordföranden i kommunstyrelsen i Västervik, Harald Hjalmarsson (M), ser el- och energifrågan som en strategisk fråga för att kunna jobba med tillväxt.

– Vi ser att väldigt många av de stora etableringarna görs i norra Sverige, och då kan vi konstatera att två faktorer är avgörande; dels att det finns lämpliga markområden, dels att det finns tillgång på el. Med den bakgrunden borde det vara intressant för oss, säger han.

– Min absoluta uppfattning är att vi i Västerviks kommun har lämpliga markområden för industrier och andra företag att kunna växa. Vi vet att vi också har hög kvalitet på vårt högspänningsnät här. Om vi också producerade el här skulle vi vara ett minst lika intressant alternativ som orter i norra Sverige, menar Harald Hjalmarsson.

"Nu finns den politiska viljan"

För Västervik har det tidigare varit ”helt främmande” med byggnation av traditionellt kärnkraftverk, menar Hjalmarson. Lagstiftningen och närheten till Oskarshamn är bara två orsaker.

– Det som nu är aktuellt är SMR (små modulära reaktorer), vilket gör att man på ett väsentligt enklare vis kan bygga en sådan här anläggning. Men det ska sägas, att det är ett digert arbete som ligger framför om man ska gå hela vägen, inte minst tillståndsbiten, men nu ser man i alla fall att det är möjligt – det var det inte för tio år sedan.

Vad sker inom kommunen nu i den här frågan?

– Vad vi har sagt är att kommunen ska ta fram en energiplan, Dels för att se var vi har högspänningsnäten, mottagningsstationer och lämplig mark att bygga på. Och det skulle lika gärna kunna vara för solkraft eller områden som är lämpliga för vindkraft, men också för SMR.

– Vi är i ett tidigt skede, men nu finns det en politisk majoritet som är för detta. Det är grundläggande att ha den fysiska möjligheten, och den har vi. Nu finns också den politiska viljan,

Möte med näringslivet

Hjalmarsson säger också att en etablering av SMR i kommunen skulle innebära en hel del nya jobb. Hur många är för tidigt att säga, men han menar att det är viktigt att ha med sig näringslivet på tåget redan från början.

– Nu råkar det vara så att vi redan sedan tidigare har ett inplanerat möte på tisdagen. Där ska vi träffa kommunens 15 största arbetsgivare, och en programpunkt finns redan där vi kommer prata om elförsörjning.

– Utgångspunkten är hur vi klarar verksamheten utifrån de förutsättningar som finns med priser å ena sidan, och risk för elbrist å andra sidan. Men här kommer säkert den nya frågan att komma upp också, säger Harald Hjalmarsson.

Så här ser grannkommunerna Vimmerby och Hultsfred på att bygga kärnkraftverk där.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt