Annons:

  • SÅ KAN NYA SJUKHUSET I VÄSTERVIK SE UT – NY JÄTTEPLAN KLAR

    Såhär kan den nya sjukhusbyggnaden se ut. Bild: Västerviks kommun/Region Kalmar

  • SÅ KAN NYA SJUKHUSET I VÄSTERVIK SE UT – NY JÄTTEPLAN KLAR

    En av den nya byggnaderna från en annan vinkel.

  • SÅ KAN NYA SJUKHUSET I VÄSTERVIK SE UT – NY JÄTTEPLAN KLAR

SÅ KAN NYA SJUKHUSET I VÄSTERVIK SE UT – NY JÄTTEPLAN KLAR

Västerviks kommun och Region Kalmar har kommit överens om en ny detaljplan för sjukhusområdet i Västervik. Ambitionen är att säkra utvecklingen av sjukhuset – och området kan, om planen går igenom, byggas till med 98 000 kvadratmeter.

Annons:

Det komplexa och mycket omfattande arbetet om framtiden för Västerviks sjukhus har nått nästa etapp. Parterna är nu överens om ett förslag på ny detaljplan för området och det är ett digert arbete som nu delvis gått i mål.

Enligt förslaget kan området tillbyggas med hela 98 000 kvadratmeter – fyra gånger så mycket som de befintliga sjukhusbyggnaderna på området. Planen inkluderar även Ellen Key-skolan som Region Kalmar planerar att förvärva från kommunen.

– Detaljplanen innehåller den allra största om- och nybyggnationen i ett och samma område som vi haft i Västervik under många år. Arbetet är väldigt komplext med bland annat byggnadernas påverkan på stadssilhuetten och riksintresset för kulturmiljövården. Får vi acceptans för det här förslaget till beslut, kommer Västerviks sjukhus att kunna utvecklas under lång tid framöver, säger Marcus Åberg, planarkitekt på Västerviks kommun, i ett pressmeddelande.

"En viktig tom ruta"

Förhandlingen om Ellen Key-skolan har pågått i många år och är en viktig del för att sjukhuset ska kunna fungera under de planerade om- och tillbyggnationerna. Parterna är överens om en avsiktsförklaring, men längre än så har man inte kommit.

– Sjukhuslogistiken sätter även ramar för hur stor varje byggnad i nya sjukhuset kan bli. Fastigheten Ellen Key kan således bli en viktig tom ruta i femtonspelet som möjliggör framtida byggnationer i etapper där sjukhuset kan behålla full funktion hela tiden, säger Susanna Köhlin, fastighetsstrateg på Region Kalmar län.

Sjukhuset har cirka 1 000 medarbetare och 3 500 besök varje dag. Förslaget till ny detaljplan går nu ut på samråd och bland annat blir det öppet hus den 17 april.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt