Annons:

Statsvetaren om Nilssons avgång:

Statsvetaren Erik Wångmar. Foto: Pressbild

Statsvetaren om Nilssons avgång: "Varit extra utsatt"

Dan Nilsson (S) avgår och lämnar alla politiska uppdrag. Det avslöjar Dagens Västervik på torsdagen. Tidpunkten överraskar statsvetaren Erik Wångmar en smula. 

Annons:

Efter nästan 20 år i kommunpolitiken säger Dan Nilsson (S) att det är över. I en lång intervju med Dagens Västervik berättar han om bakgrunden till sin kommande avsägelse. 

– Jag har suttit som kommunstyrelsens ordförande i fyra år och nu får man, som det i praktiken blir, sätta sig vid sidan av. Det känns inte speciellt inspirerande eller meningsfullt längre. Det är svårt att motivera sig och då är det läge att gå vidare. Det har vuxit fram ganska successivt under eftervalsperioden, säger han bland annat. 

Dessutom finns det nya betalningsförelägganden mot Dan Nilsson hos Kronofogden. Hur mycket det har spelat in i beslutet är oklart.

– Det spelar väl in i den mån att det är en del av av att vara under ständig bevakning och press. Jag har haft det så i snart 20 år. På så vis spelar det in, säger Dan Nilsson men betonar att han hade avgått oavsett detta. 

"Stor tolerans"

Statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitet blir både överraskad och inte överraskad över beskedet.

– Jag skulle säga att partiet har haft stor tolerans med hans dåliga privatekonomi genom åren. I vilken utsträckning det har missgynnat partiet är svårt att säga. Partiet har varit väldigt hyggliga mot honom och låtit honom fortsätta, säger Erik Wångmar. 

Beror det på att han är en så pass stark och skicklig politiker?

– Jag kan inte avgöra det, men han hade ju inte det yttersta ansvaret förrän företrädaren Tomas Kronståhl stack till riksdagen. Kronståhl har själv kanske inte gett uttryck i Uppdrag granskning för att vara världens mest kompetenta politiker. Det gav inte prov på så stor handlingskraft. 

Var ordförande i VIK

Erik Wångmar är förvånad över tidpunkten för avhoppet. Han hade haft mer förståelse för om det hade skett vid årsskiftet. 

– Det hade varit mer naturligt att det hade skett vid årsskiftet när han lämnade över efter valförlusten.

Han anger 20 år av bevakning och press?

– Det är klart att han på grund av sin privatekonomi blivit utsatt för extra press och på så vis är det inte konstigt att han avgör. Det är fullt förståeligt.

Wångmar tror dock att många kommer förknippa Dan Nilsson med hans tid som ordförande i Västerviks IK. 

– Den biten och det engagemanget tror jag många minns. Annars är risken förstås uppenbar att han förknippas med privatekonomin, men just hockeyengagemanget kan göra att han fått hjälp och fått ett folkligt förtroende. Men det är bara en tanke jag har.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt