Annons:

SCV:

Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S) och Lena Granath (V). Foto: Anders Blank

SCV: "Vårdpersonal ska inte behöva anmäla papperslösa patienter"

Hälso- och sjukvårdspersonal ska inte behöva anmäla papperslösa patienter. Det menar SCV-majoriteten i regionen, som nu lägger fram ett förslag om skrivelse till regeringen. 

Annons:

Tidöpartiernas planer på att göra alla offentliganställda skyldiga att anmäla papepperslösa riskerar att sätta hälso- och sjukvårdspersonal i en etiskt omöjlig sits, menar SCV-majoriteten. 

Nu kräver Region Kalmar län att just dessa medarbetare inte tvingas anmäla papperslösa vuxna och barn de möter i vården. 

"Frågan handlar om angivningsplikten. Ännu finns det en chans att påverka regeringen så att dessa yrkesgrupper undantas denna skyldighet", skriver majoriteten i ett pressmeddelande. 

– Vi kräver att våra medarbetare inom hälso-och sjukvården ska undantas från anmälningsplikt då de möter papperslösa vuxna och barn. För oss är det en grundläggande princip att vård alltid ska ges efter behov. Det gäller oavsett den vårdsökandes juridiska status. Högerregeringens förslag i Tidöavtalet om angiveri är inte värdigt Sverige, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Rädd att barn hamnar i kläm

SCV-majoriteten menar att en papperslös akuta behov av vård nu kommer ställas mot rädslan att utvisas, och att det då uppstår flera problem. Inte minst att barn hamnar i kläm.

– Det är fruktansvärt, att personer som behöver sjukvård ska behöva väga in hälsa mot att bli anmäld till myndigheter för på grund av detta. Läkare ska inte behöva ta hänsyn till om patienten kommer separeras från sin familj, utvisas till ett land där samma vård inte kan erbjudas eller annat än det som har med den medicinska bedömningen att göra, säger Karin Helmersson (C), regionstyrelsens vice ordförande.

S, C och V tycker att det är viktigt att personal inom skola, vård och omsorg undantas från en framtida anmälningsplikt av etiska skäl. Att tvinga på vårdpersonal ytterligare uppgifter som inte har med hälso- och sjukvård att göra i tuffa ekonomiska tider. 

– Det är bra att vi, precis som andra regioner, är tidigt ute i denna fråga. Vi vill ge regeringen chansen att snabbt inkludera hälso- och sjukvården i sin utredning av frågan. Det handlar om att visa medmänsklighet, inte bara med patienter utan också med våra medarbetare som inte ska behöva utsättas för det etiska dilemmat, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård (psykiatri), brukarråd samt personalfrågor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt