Annons:

Förskolechefen om tuffa sparkravet på förskolan: ”Det kommer bli en försämring”

Tuffa besparingskrav läggs på kommunens förskolor inför nästa år. "Jag tror att det kommer bli en försämring. Men hur den kommer te sig är för tidigt att säga." säger Christine Andersson, verksamhetschef för förskolorna i kommunen. Foto: Johanna Karlsson

Förskolechefen om tuffa sparkravet på förskolan: ”Det kommer bli en försämring”

Under gårdagen presenterades kommunens budget för nästa år, och det står klart att det är tuffa tider som ligger framför i alla kommunens verksamhter. En stor smäll får dock förskolorna ta när hela 17 miljoner kronor ska sparas. Än är inga konkreta åtgärder presenterade, men att förskolor kommer stänga är troligt. Christine Andersson, verksamhetschef för förskolorna i kommunen menar att beskedet var väntat, men tufft. 
– Det är ett tufft besked att ta till sig. Det handlar om väldigt mycket pengar, säger hon i en intervju med vår tidning. 

Annons:

Vad tänker du efter gårdagens besked om stora besparingar inom förskolan?

– Jag tänker att det är ett väntat besked och att det här hänger ihop med något som vi redan vet, att vi kommer ha en minskad efterfrågan på förskoleplatser. Det är tätt sammankopplat, så det var väntat, men så klart är det ett tufft besked att ta till sig. Det handlar om väldigt mycket pengar och ja, man kan väl säga att vi har stora utmaningar framför oss. 

Vad skulle nedskärningarna kunna handla om i praktiken? 

– Det är för tidigt att säga, utan nästa steg för oss är att invänta fullmäktiga för att få ett definitivt besked från politiken. Först då när vi vet vad vi kommer ha att förhålla oss till och vilka uppdrag vi får kan vi starta ett arbete utifrån de förutsättningarna. 

Det har ju låtit som att det kan komma bli aktuellt att stänga förskolor – vilka förskolor skulle det i så fall kunna handla om? 

– Det har jag tyvärr ingen information om idag, så det får vi återkomma med.

Vad skulle nedskärningar i den här omfattningen göra med personaltäthet och storleken på barngrupper? 

– Där behöver man titta på två aspekter. Det ena är att när vi får färre barn då behöver vi också färre pedagoger. Om de två siffrorna går han i hand så ska det inte behöva påverka personaltätheten och barngrupperna. Men så finns det ytterligare en del när det handlar om att man faktiskt gör neddragningar, vilket man nog också bakat in i de här 15 miljonerna. Får vi en minskning av kostymen med samtidiga neddragningar så kommer det definitivt att påverka storleken på barngrupperna. 

– Det är jättesvårt att spekulera, men vår inriktning är att vi ska göra allt vi kan för att dämpa de negativa effekterna på våra barn och pedagoger. Det är vår främsta uppgift. 

Går det att dämpa de negativa effekterna, eller är det klart att sådana här nedskärningar leder till försämringar för barnen?

– Jag tror att det kommer bli en försämring. Men hur den kommer te sig är för tidigt att säga.  

Efter att budgeten presenterades igår låter det på politikerna som att förändringarna ska träda i kraft redan till 1 januari. Är det realistiskt att tro att det ska gå att genomföra förändringar så snabbt?

– Det låter som en väldigt tight tidsplan. Jag har faktiskt inget besked om det utan vi får helt enkelt återkomma med en tidsplan längre fram när vi vet vilka åtgärder vi kommer att vidta. Vi måste undersöka vad som är rimligt och vad som är möjligt och också humant ur ett barn- och medarbetarperspektiv. 

Hur är stämningen bland vårdnadshavare och medarbetare idag? 

– Det ser lite olika ut. Det finns ett antal förskolor där det kanske inte märks så mycket. Men jag vet också att det finns de där man har en oro, både bland medarbetare och vårdnadshavare. Jag har verkligen full förståelse för att man kan känna att det är en orolig tid. Att vi står inför förändringar vet vi, men vi vet inte riktigt hur eller vilka förändringar. 

Här finns gårdagens artikel om den nya budgeten att läsa. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt