Annons:

Oppositionen kritisk mot regeringens budget:

Karin Helmersson (C) är mycket kritisk till regeringens budget. Foto: Simon Henriksson

Oppositionen kritisk mot regeringens budget: "Svältkur för landets välfärd"

Både Socialdemokraterna och Centerpartiet är starkt kritiska mot den budget regeringen presenterade under onsdagen. En svältkur för landets välfärd, menar Mattias Adolfsson (S).

Annons:

Under onsdagsmorgonen klev finansminister Elisabeth Svantesson (M) upp för att presentera höstbudgeten. En budget som innehåller reformer på 40 miljarder kronor. Tio miljarder får kommuner och regioner i generella statsbidrag. Ytterligare sex miljarder kommer i riktade statsbidrag.

Allt annat än tillräckligt menar oppositionen runt om i länet. 

– För Region Kalmar läns del så skulle förslaget innebära drygt 140 miljoner i ökade statsbidrag, det ska ställas mot vår prognos som visar på ett underskott på cirka 400 miljoner, det saknas alltså cirka 260 miljoner i regionens budget för 2024. Jag beklagar att regeringen inte tar sitt ansvar och prioriterar välfärden i stället för att prioritera billigare plastpåsar och billigare snus, säger Karin Helmersson (C), vice ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att "SD-regeringens" budget innebär att 14,5 miljarder i statsbidrag saknas.

– SD-regeringen lyckas skramla till mer än plastpåsar och sänkta skatter men det räcker inte tillräckligt långt. Att det är bättre än den välfärdsslakt som vi gick mot i vårbudgeten innebär inte att det som nu presenterats är en bra budget. Med tanke på att vi går mot ett underskott på cirka 400 miljoner kronor i Region Kalmar län och statsbidragen ligger för vår del på drygt 140 miljoner hade vi önskat en mer ansvarstagande regering. Det är ett kritiskt läge som landets regioner befinner sig i och jag kan bara beklaga att vi har en SD-bakbunden regering som sänker skatten för höginkomsttagare istället för att stötta välfärden, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

"Direkt oansvarigt"

Emmy Ahlstedt (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, menar att det kommer märkas hos länets invånare att regeringen inte tar sitt ansvar.

– Det är direkt oansvarigt av regeringen att dels skjuta till alldeles för lite medel till hälso- och sjukvården, dels att medlen mestadels är kortsiktiga. Vi kommer naturligtvis att ta ansvar för regionens ekonomi och kommer att behöva jobba vidare med ekonomiska åtgärder för att ha en ekonomi i balans, säger hon.

Mattias Adolfsson (S), också regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, menar att budgeten är en svältkur för landets välfärd.

– I Region Kalmar län får vi fortsatt se till att ta vårt ansvar och göra allt vi kan för att bibehålla de goda resultaten med landets nöjdaste patienter och hög tillgänglighet. Det är tydligt att vi inte har nämnvärt mycket hjälp av regeringen i detta arbete. Samtidigt kan vi också konstatera att SD-regeringens bränslebluff och andra brutna löften inte åtgärdas i deras budget. Välfärden, miljön och vanliga människor är de stora förlorarna när SD-regeringen presenterar sin budget. Det är för dåligt, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt