Annons:

Nu blir det dyrare att gå till läkaren – här är majoritetens besked i dag

Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S) och Lena Granath (V) presenterade på måndagen majoritetens förslag till ny regionplan. Foto: Region Kalmar län

Nu blir det dyrare att gå till läkaren – här är majoritetens besked i dag

Inga varsel eller ytterligare besparingar utöver det sparpaket på 200 miljoner kronor som redan lagts. Däremot blir det 25 procent dyrare att gå till läkaren. Det var de största nyheterna när SCV-majoriteten i dag presenterade sitt förslag till ny regionplan.

Annons:

Majoriteten i Region Kalmar län, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, presenterade på måndagen sin andra gemensamma regionplan den här mandatperioden, vilken gäller 2024-2026. Regionplanen är det övergripande styrdokument som omsätter Region Kalmar läns vision, värdegrund och övergripande strategi till långsiktiga mål.

Deltog vid måndagens pressträff gjorde Angelica Katsanidou (S), Karin Helmersson (C) och Lena Granath (V), och med tanke på det ekonomiska läge som råder var det som väntat inte några stora överraskningar som presenterades.

– Man får nog säga att det är ännu tuffare tider nu än när vi stod här för ett år sedan, och vi vet att vi har en hel del utmaningar, inledde regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou.

Inga varsel eller neddragningar

På grund av regionens underskott beslutade regionfullmäktige i mitten av september att lägga ett sparpaket på 200 miljoner kronor. Några ytterligare besparingar föreslås dock inte i SCV-majoritetens förslag till regionplan. Att höja skatten har heller aldrig varit uppe på bordet, uppger man.

– Det blir inga varsel, uppsägningar eller alexanderhugg i våra verksamheter, utan vi kommer vrida och vända på varje sten, säger Angelica Katsanidou.

Den enskilda åtgärd som kommer märkas mest och påverka flest länsbor är att patientavgiften höjs med 25 procent, från 200 till 250 kronor. Det blir helt enkelt dyrare att gå till läkaren.

Även avgiften för uteblivet besök föreslås att höjas och kommer fortsättningsvis kosta 300 kronor.

Skyddas av högkostnadsskyddet

– Trots en i grunden stabil ekonomi måste vi genomföra tuffa prioriteringar för att komma tillbaka till den balans som länge kännetecknat våra regionfinanser. Vi har tittat på taxor och avgifter, och landat i att höja med 50 kronor, säger Angelica Katsanidou.

– Man kanske undrar varför vi inte höjer skatten i stället, men vi har gjort bedömningen att de med störst behov på detta sätt skyddas av högkostnadsskyddet. Man ska också ha i åtanke att vi ligger lågt jämfört med genomsnittet i Sverige. Efter höjningen kommer vi ligga strax under mitten på den lägre halvan av landets regioner.

Ett eventuellt antagande av regionplanen beslutas av regionfullmäktige vid sitt möte 22-23 november.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt