Annons:

Oppositionen kritisk mot budgeten:

Jimmy Loord (KD), till höger är kritisk mot majoriteten, och det som presenterades under måndagen. Här står han tillsammans med partikollegan Carl-Wiktor Svensson. Foto: Pressbild

Oppositionen kritisk mot budgeten: "Är det en ovärdig ålderdom nu?"

Majoriteten i Region Kalmar län presenterade sin plan för de kommande åren under måndagen. Oppositionen är kritisk.
– Det här är majoritetens andra budget med svikna vallöften, säger Jimmy Loord (KD).

Annons:

Majoriteten i regionen, som består Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, presenterade sin plan för de kommande åren på en pressträff under måndagen. 

Några ytterligare besparingar, utöver det sparpaket på 200 miljoner kronor som presenterades i mitten av september, blir det inte. Att höja skatten är inte heller aktuellt.

– Det blir inga varsel, uppsägningar eller alexanderhugg i våra verksamheter, utan vi kommer vrida och vända på varje sten, berättade regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Den stora nyheten var att patientavgiften höjs med 25 procent, från 200 till 250 kronor. Ett läkarbesök svider helt enkelt mer i plånboken. 

– Trots en i grunden stabil ekonomi måste vi genomföra tuffa prioriteringar för att komma tillbaka till den balans som länge kännetecknat våra regionfinanser. Vi har tittat på taxor och avgifter, och landat i att höja med 50 kronor. Man kanske undrar varför vi inte höjer skatten i stället, men vi har gjort bedömningen att de med störst behov på detta sätt skyddas av högkostnadsskyddet. Man ska också ha i åtanke att vi ligger lågt jämfört med genomsnittet i Sverige. Efter höjningen kommer vi ligga strax under mitten på den lägre halvan av landets regioner, sa Angelica Katsanidou. 

"Svikna löften"

Oppositionens Jimmy Loord, som är kristdemokratiskt regionråd, säger att det här är majoritetens andra budget med svikna löften. 

– Jag noterar att inga av de stora vallöftena från S, C eller V finns med. Vi visste redan i den heta valrörelsen att det skulle bli kärva ekonomiska tider. Men då slog den nuvarande majoriteten på stora trumman, men inget av detta kan man leverera. Det tål att nämnas, säger han.

Tror du inte deras svar är att de får för lite pengar av din regering?

– Säkert är det så, men man kan vända på det. Vi står inte inför jättestora besparingar och det kan man tolka som att det är ett hyfsat statsbidrag som levererats utifrån förutsättningarna. 

"Lägger sten på bördan"

Att patientavgiften höjs noterar Jimmy Loord särskilt.

– Socialdemokraternas stora löfte i valrörelsen var att slopa patientavgiften för alla över 65 år. I stället för att det blir gratis blir det nu dyrare vård för alla. När vallöftet presenterades sa dåvarande regionrådet Yvonne Hagberg att högkostnadsskydd är bra, men att det inte hjälper för dem med låga pensioner. Nu sviker S detta vallöfte helt. Då talade man i termer om värdig ålderdom. Är då höjd patientavgift en ovärdig ålderdom? Det går att konstatera att omtanken om de äldres ekonomi gällde till valdagen. 

Loord (KD) menar också att prishöjningarna kommer slå mot alla som kämpar med sin privatekonomi. 

– Det som sticker ut är prishöjningarna. Jag förstår den ekonomiska situationen, men nu lägger S, C och V sten på bördan för alla som kämpsar med sin privatekonomi genom att höja avgifter och priser. 

Hade du väntat dig en ännu tuffare budget?

– Utifrån förutsättningarna finns det regioner som har det ännu tuffare. Man ska spara 200 miljoner kronor utöver det som finns i regionplanen. Man ska se den här budgeten i ljuset av den höga svansföring man har haft. Konstant har man talat om regionens fantastiska ekonomi och hade man varit aningen mer ödmjuk i sin framtoning, så hade jag inte varit lika kritisk, säger Jimmy Loord.

Han säger också att deras budgetförslag kommer att presenteras framöver. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt