Annons:

Kommunalrådet om beskedet:

Harald Hjalmarsson är kommunstyrelsens ordförande i Västervik. Foto: Pressbild

Kommunalrådet om beskedet: "Mycket förvånad och besviken"

Tingsstället i Västervik ska stängas. Det bekräftar lagmannen Laila Kirppu för vår tidning.
– Jag är mycket förvånad och besviken, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Redan 2019 minskades användandet av tingsstället i Västervik. Nu ska det upphöra helt. Kalmar tingsrätt avser att lägga ned tingsstället för de tre kommunerna i norra länet under året. 

Beskedet uppskattas inte i Västervik. 

– Jag är mycket förvånad och besviken. Det är beroende på att vi så sent som för några år sedan, under hot om nedläggning, kom fram till att fortsätta verksamheten där eftersom Västervik fungerar så bra. Det viktigaste argumentet man använde då var rättssäkerheten, säger Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen. 

Att situationen med hot och våld eskalerat borde tala för att behålla tingsstället, menar han.

– Den förändringen, att hot och våld blivit mer vanligt förekommande, borde tala för att man ska behålla närheten. Jag tror det här framför allt är en fråga om resorna från Kalmar. Jag har respekt för det, men man borde värdera att det är lika långt för vittnen och personal från norra länet. Därför är jag både förvånad och besviken. 

"Positiva till en diskussion"

Harald Hjalmarsson (M) säger att beskedet är överraskande.

– Trots alla diskussioner vi har haft väljer man att lyfta frågan igen och det känns inte rimligt sett till hur samhället i övrigt utvecklas. Både lokalt och nationellt pratar vi om att förebygga otrygghet och det är en fråga vi har på alla agendor. På den lokala nivån avsätter vi massor med resurser för att ha en hög trygghet och att då få beskedet från en myndighet att ni kan åka 15 mil – det är okej. Det gör mig besviken och förvånad att man kan agera så ensidigt. Det är lika långt från Västervik till Kalmar som från Kalmar till Västervik. 

Det tyngsta argumentet som anges är att det inte går att trygga säkerheten?

– Vi är positiva till att ha en diskussion om den frågan. Det har jag den största respekten för, men vi har socialarbetare som alltid får göra analyser kring säkerhetsarbeten och arbetsmiljön. Det är hur lätt som helst att lyfta frågan och det är ingen tvekan om att vi kommer göra det. Det här är en fråga vi inte är ovana att lyfta. Jag tycker inte det argumentet är hållbart. Jag tror också att det känns längre för ett vittne att åka från Västervik till Kalmar än för personalen att åka från Kalmar till Västervik. När vi har de gränser vi har så borde man överväga om inte de personer som befinner sig i tvisten eller vad det nu än är borde prioriteras. 

"Känns inte rimligt"

Hjalmarsson konstaterar också att det är kortare resa från Västervik till Linköping.

– Vi vill fortsatt ha tingsstället i Västervik och agerar kraftfullt nu. 

På vilket sätt?

– Vi kommer göra uppvaktningar och få till en dialog. Det här känns inte rimligt. 

Hoppet känns inte ute?

– Nej, det gör det verkligen inte. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt