Annons:

Sex miljarder till regionerna – inga till kommunerna

Riksdagsledamoten Marie Nicholson är nöjd med regeringens budget. Foto: Simon Henriksson

Sex miljarder till regionerna – inga till kommunerna

De kommunpolitiker som hoppats på extra tillskott från staten kan sluta idag. I vårändringsbudgeten fanns inte en krona till kommunsektorn – däremot sex miljarder till regionerna.

Annons:

Intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tidigare menat att regionerna kommer gå med cirka 20 miljarder i underskott under 2024 – om inte pengar tillförs eller kraftiga nedskärningar genomförs. Även många kommuner brottas med ekonomiska problem och svårighet att få ihop en budget inför 2025.

Regeringen lämnade idag in sin vårändringsbudget i helhet och där blir det viss lindring för regionerna med ett tillskott på sex miljarder kronor. För Region Kalmar innebär det 155 miljoner in på kontot. Kommunsektorn lämnas dock helt oberörd, bortsett från en satsning på 500 miljoner kronor på skolan.

Andra sektorer som sticker ut är flera satsningar inom säkerhetssektorn: fler fängelseplatser, fler platser på SIS-hem, satsning på säkerhet på flygplatser, stärkt civilt försvar, åtgärder för att slå mot kriminellas ekonomi, tillskott till domstolarna.

"Väldigt glädjande"

Upprustningen av E6 vid Stenungsund bedöms kosta en miljard och även ökande kostnader för läkemedelsförmåner tar 1,5 miljard av den totala kakan på 18 miljarder.

För privathushåll förändras i stort sett ingenting av budgeten, bortsett från ett förlängt tillägg i bostadsbidraget på 650 miljoner kronor. Det kan som mest ge ett hushåll cirka 2 000 kronor mer i månaden.

Sverige väntas komma ned på inflationsmålet på två procent i närtid, men lågkonjunkturen väntas hålla ett fortsatt grepp om landet.

– Det är väldigt glädjande eftersom det ger utrymme för att växla över till mer normal konjunkturpolitik, sa finansminister Elisabeth Svantesson på sin pressträff.

"Har en oförmåga"

Hennes motståndare Mikael Damberg var mindre imponerad, såklart.

– Det här är en budget som bekräftar att regeringen har en oförmåga att förstå hur folk har det runt om i landet. Det är ett virrvarr av förslag som ska lösa regeringens egna problem, sa han på sin pressträff.

Lokalt kommenterar riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) budgeten såhär:

– Som invånare i Kalmar län är jag glad att regering prioriterar landets inre och yttre säkerhet. Vi blir alltför ofta och brutalt påminda om hur den grova brottsligheten förstör vårt samhälle och människors liv. De ökade resurserna för arbetet mot den kriminella ekonomin och ett stärkt informationsutbyte mellan våra myndigheter är ytterligare ett steg regeringen tar för att komma åt den organiserade brottsligheten. Dessutom stärks kriminalvården med 1,4 miljarder för att klara att allt fler kriminella nu faktiskt hamnar i fängelse.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt