Eleven Sigvard var uppe i talarstolen flera gånger under eftermiddagen, bland annat för att tala för sin motion om busskort på sommaren för elever.
Foto: Tess Hartikka
Sedan 2016 har Västerviks kommun haft ungdomsfullmäktige, där lärandeprocessen kring hur motionsskrivning, hantering av ärenden och fullmäktige fungerar står i fokus. På måndagen var det dags för eleverna får presentera och debattera sina idéer på ett riktigt fullmäktigemöte.
– Här har ni (elever) haft möjlighet att följa en demokratisk process hela vägen från förslag till beslut. Det är så viktigt och häftigt, inte minst i den tid vi lever i nu, säger läraren William Malmsten i ett inledande tal till eleverna.
Åtta motioner
De motioner som har valts ut har genomgått en nomineringsprocess och sedan har elever på Västerviks gymnasium röstat fram motionerna. I år blev det åtta motioner som behandlades:
- Sommarbusskort för elever årskurs 9 till tredje året gymnasiet.
- Frukost i skolan.
- Kolsyrat vatten i Västerviks Gymnasiums matsal.
- Busskort på vintern.
- Dålig sikt vid fyrvägskorsningen utanför Tjustskolan.
- Upprustning av Gamleby station.
- Brister i äldreomsorgen har ökat.
- Bönerum för elever i skolan.
Motionen om sommarbusskort var snabbt avklarad, då detta är något som gått igenom innan det var dags för ungdomsfullmäktige. Ungdomar som går ut 7:an upp till de som går ut sitt andra år på gymnasiet får gratis busskort i sommar.
– Det här är så nära vi kommer ett bifall av en ungdomsmotion i dag, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Ulf Nilsson (L).
Ekonomin sätter käppar i hjulen
Motionerna om frukost i skolan, busskort på vintern, äldreomsorgen och dålig sikt vid fyrvägskorsningen avslogs. Där beslutades det att gå på respektive förvaltnings svar, och man beslutade att motionerna ansågs vara besvarade. Många gånger nämndes att ekonomin var en av anledningarna till att man inte kunde säga ja till motionen i sin helhet.
– Anledningen till avslag på just den här motionen är något som kommer återkomma under dagen, och det är ekonomin tyvärr, säger till exempel barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) angående motionen om ett busskort för unga under vintern.
Finns hopp för några av motionerna
Men det var också tre av motionerna som ska skickas på återremiss, alltså att de på olika vis ska utredas ytterligare.
En av motionerna handlade från början om att skapa ett bönerum i skolan, men det ändrade karaktär till att handla om ett vilrum i skolan i stället, med möjlighet till återhämtning. Detta ska utredas vidare, och mer om den motionen kan du läsa om HÄR.
När det kommer till motionen om upprustning av Gamleby station hade eleverna beskrivit att det inte fanns några övergångsställen, att det var brist på sittplatser i busskuren samt att det är dålig belysning i området, som gör att till exempel busschaufförerna inte ser dem.
När motionen behandlades hade det blivit ett missförstånd om var belysningen var dålig och var det fattades ett övergångsställe. Därför valde fullmäktige att skicka denna motion på återremiss för att göra en ny utredning.
Slutligen blev det även återremiss på ärendet om kolsyrat vatten i gymnasiets matsal. Från början var förslaget att avslå motionen, men kommunstyrelsen ska nu "i samarbete med relevant förvaltning konkret utreda möjligheterna att erbjuda kolsyrat vatten i gymnasiets matsal”.
"Brukar engagera många"
Nu är ungdomsfullmäktige avslutat för denna gång. Kommunfullmäktiges ordförande Elin Sjölander Landerdahl (M) säger i ett pressmeddelande att hon tycker att ungdomsfullmäktige är en av de roligaste mötena på året.
– Det brukar engagera många i fullmäktige och det är viktigt att få veta vad ungdomar vill och få träffa dem vid olika tillfällen och gå igenom förslagen, stötta och svara på frågor, säger hon.