Annons:

Vänsterpartiet:

Vänsterpartiet med Kaj Raving, Lars Johansson och Linda Fleetwood går i opposition. Foto: Simon Henriksson

Vänsterpartiet: "Klart att vi känner oss svikna nu"

Det rödgröna samarbetet i Landstinget höll i tolv år. I dag kom beskedet att Socialdemokraterna bildar en mittenkoalition med Liberalerna och Centerpartiet. Vänstern reagerar starkt på beskedet.
– Det är klart att vi känner oss svikna nu, säger Vänsterpartiets landstingsråd Linda Fleetwood.

Annons:

Miljöpartiet åkte ur fullmäktige och Socialdemokraterna tappade flera mandat. Det gjorde att de rödgröna tappade sin majoritetsställning i landstingsfullmäktige och S kommer nu att bilda majoritet med C och L i stället. 

Vänsterpartiet är mycket kritiskt till den nya konstellationen. 

– Socialdemokraterna har nu valt att samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna, trots att det var tack vare Vänsterpartiets framgång som Socialdemokraterna över huvud taget kunde ta på sig ledartröjan. Det är klart att vi känner oss svikna nu. Jag är stolt och glad över att Vänsterpartiet gick framåt i landstingsvalet. Jag tror att det beror på att vi har visat att vi gör skillnad och att vi fått igenom mycket av vår politik. Vi har under den senaste mandatperioden drivit igenom en rad viktiga reformer. Den reform som antagligen fått mest uppmärksamhet är det uppskattade Seniorkortet, som vi nu har lyckats utvidga till att från årsskiftet även omfatta sjukpensionärer, säger Linda Fleetwood i ett pressmeddelande. 

"Gjort ett stort misstag"

Vänsterpartiet har velat vara med i diskussionen om landstingets styre under mandatperioden: 

– Tyvärr räckte inte vår framgång till att bilda en självklar majoritet som tidigare då Miljöpartiet helt åkte ur landstinget och Socialdemokraterna backade rejält. Vi har varit beredda att ta ansvar för situationen och även samarbeta över blockgränsen, men vår öppna hand har slagits undan. Nu får vi se hur Socialdemokraterna ska kunna hålla det de lovade i valet om att exempelvis inte privatisera delar av sjukhusvården.

Vänsterpartiet går nu i opposition:

– Jag tror Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag. Jag beklagar deras beslut men kommer nu att ägna mig åt skarpt oppositionsarbete och göra mitt yttersta för att dra det nya mittensamarbetet åt vänster. Jag ser fram emot en ny mandatperiod där vi kommer driva på hårt för att få ett Kalmar län för alla – inte bara några få.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt