Annons:

Efterlyser fler blommande växter

Leif Svensson (V)

Efterlyser fler blommande växter

Leif Svensson (V) efterlyser fler blomsterängar i Västerviks kommun för att öka antalet pollinerande insekter, vilket leder till att fler fåglar lyckas med sin häckning.

Annons:

Vid kommunfullmäktige i måndags ställde Leif Svensson en fråga (interpellation) till kommunstyrelsens ordförande, Dan Nilsson, om blommor och nektarälskande insekter.

I frågan beskriver Leif hur fler och fler villaträdgårdar minskar sin tillgång på blommor, som får konsekvenser högre upp i näringskedjan. Färre blommande växter ger färre insekter som i sin tur leder till färre fåglar. En spiral som kan leda till att insekter som mygg och bladlöss ökar kraftigt då det finns för få fåglar som äter upp dem. Leif Svensson vill veta om det projekt som kommunen har startat för några år sedan, med att inte klippa kommunens gräsmattor och låta de gå i blom ska utökas och vad man har för andra planer för att öka blommande växter i Västerviks kommun?

- Stadsängarnas ytor har ökat i kommunen, målet är att de ska öka i samarbete med vår kommunekolog. Flertalet människor har hört av sig till kommunen och varit odelade positiva till stadsängar. Vi säkerställer också att blommande träd, främst sälg, inte ska röras. Sälgen är ett av de träd som blommar tidigt och ger pollinerande insekter deras första näring. Under 2020 kommer det arbetet att växlas upp.

Leif Svensson ansåg att svaret var bra, men efterfrågade också om kommunen skulle införa slåtterdagar inne i Västervik och Gamleby, där växternas fröer föll ner och trampades ner i marken.

Allergier

Conny Tyrberg (C) ansåg också att det är en bra och viktig fråga som tas upp.

- Frågan är viktig, men vi ska också tänka på var dessa stadsängar placeras. Det finns många människor som idag är allergiska och som far illa av allt det pollen som kommer från växterna. Det gäller att tänka efter före innan vi planerar fler stadsängar.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt