Annons:

Vill uppmärksamma kvinnornas rösträtt

Alice Erlandsson (M) och Harald Hjalmarsson (M)

Vill uppmärksamma kvinnornas rösträtt

Moderaterna i Västerviks kommun vill uppmärksamma att det i mars 1919, genomfördes det första allmänna kommunalvalet, där kvinnorna fick rösta.
- Att alla får rösta män och kvinnor ligger till grund för vår demokrati, säger Alice Erlandsson, som tillsammans med Harald Hjalmarsson, har skrivit motionen.

Annons:

Under de första åren på 1900 – talet hände mycket då det gällde födelsen av den demokrati som vi idag tar för självklar. Så självklar att det kan kännas tungt att gå och rösta på valdagen.

Men för ett hundra år sedan hade en seger vunnits för att det skulle införas demokrati, allmän rösträtt till kommunal och riksdagsval.

- En kvinna som var viktig i den segern kom från Västervik, Gerda Andersson, som valdes in i stadsfullmäktige som första kvinna redan 1914. Vid valet 1921 nominerades hon till riksdagsvalet, säger Harald Hjalmarsson.

Alice Erlandsson och Harald Hjalmarsson anser att det i mars 1919 blev allmän rösträtt för både män och kvinnor. Hur det ska göras ger de inte något svar på i sin motion, men ett alternativ är att Västerviks museum gör en utställning om händelsen.

- Det finns säkert mycket material som museet kan plocka fram och visa hur det var i mars för hundra år sedan, säger Harald.

Alice Erlandsson som fortfarande går i skolan, Västerviks gymnasium, hoppas att skolorna i kommunen kan hjälpa till med att lyfta fram hur demokratin vanns av människor som kämpade för ett annat röstsystem än tidigare.

- Demokratin är en viktig fråga i dag och det var inte alls länge sedan som den infördes. Att då uppmärksamma att det var i mars 1919 som kvinnorna första gången fick rösta i kommunalvalet är viktigt, säger hon.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt