Annons:

Det blir ingen folkomröstning om en Södra infart

Mariann Gustafsson fick inte gehör för sin motion om att genomföra en folkomröstning om en Södra infart.

Det blir ingen folkomröstning om en Södra infart

Att låta kommuninvånarna i Västervik ta ställning till om det ska byggas en Södra infart eller inte, var inte ledamöterna i kommunfullmäktige redo för att besluta. Mariann Gustafssons (V) motion fick inte stöd ens av det parti som drev den frågan tydligast i sin egen valrörelse, Westerwikspartiet.

Annons:

Mariann Gustafsson lämnade in motionen i juli 2018. Ändå tog det fram till i mars 2019 för att KF skulle ta upp motionen. I sin motion ansåg hon att det skulle hållas ett val i frågan, i samband med EU – valet i maj. Men eftersom motionen inte kom upp förrän åtta månader senare är det svårt att genomföra ett val på så kort tid, även om det finns möjligheter. Mariann Gustafsson var mycket kritisk till hur motionen behandlats.

- Den hade kunnat tas upp redan i oktober. Då skulle vi kunnat fatta ett beslut. Samtidigt är det inte en så svår fråga att avhandla. Ett ja eller ett nej. Ett ja betyder att vi tar 500 miljoner kronor från välfärden och bygger en Södra infart, ett nej innebär att välfärden får ett tillskott av resurser som den så väl behöver, sa Mariann.

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande, tyckte att Mariann belyste viktiga frågor framförallt hur motionen hade hanterats. Däremot invänder han mot att det är en enkel fråga, att bara säga ja eller nej. Det behövs finnas kostnadsberäknade klara alternativ.

Inte heller Sverigedemokraterna såg någon vits med att genomföra en folkomröstning om en Södra infart.

- Vi kommer att rösta mot motionen för att det inte finns tydliga kostnadsberäkningar av de två alternativen, sa Tommy Ivarsson (SD).

Fick stöd av Socialisterna

Mariann fick bara stöd av Socialisterna Välfärdspartiet när det blev votering om hennes motion.

Inte ens WesterwiksPartiet röstade för motionen, som var den i särklass viktigaste valfrågan för det partiet. Viktigare var att hålla ihop Västerviksalliansen.

Varför röstade ni emot Mariann Gustafssons motion? Att det skulle bli en folkomröstning om en Södra infart var en av era stora valfrågor?

- Vi stöder Västerviksalliansens syn i den här frågan. Det finns inget underlag i den här frågan, sa Hans Ellervik (W).

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt