Annons:

SD - Inför anonyma visselblåsarsystem inom vård och omsorg

Daniel Jonsson, Sverigedemokraterna, har skrivit en motion om att det finns en tystnadskultur i Västerviks kommun, som måste åtgärdas. Han föreslår i motionen att kommunen inrättar en anonym visselblåsarsystem som går direkt till ansvariga politiker i socialnämnden och socialchefen, så att avvikelserna inte stannar upp hos mellancheferna.

Annons:

Inom vården och omsorgen i Västerviks kommun finns idag en tystnadskultur, som till stor del beror på organisatoriska problem, toppstyrning samt dåliga arbetsvillkor. Det råder stor personalbrist och därmed äventyras brukarnas möjlighet till den vård och omsorg de har rätt till., skriver Daniel i sin motion.

Idag kan personalen fylla i och lämna in avvikelseblanketter när brister eller problem i verksamheten uppdagas, men dessa blanketter får enligt många källor inget gehör.    Vi föreslår rent konkret att man, som ett komplement till avvikelseblanketterna, tar fram ett digitalt och helt anonymt visselblåsarsystem, som personalen istället kan använda sig av för att lyfta problem som berör arbetsmiljö, schemaläggning, lönesättning och konflikter, utan risk för repressalier, otrevliga medarbetarsamtal eller missgynnande vid lönesamtal.

 Rapporterna ska sedan enbart delges socialnämnden samt socialchefen för kännedom, som sedan i sin tur får i uppgift att analysera dessa inkomna rapporteringar och att lösa dem.

 Anonyma visselblåsarsystem finns redan hos många stora privata företag och fungerar mycket bra.

Kommunfullmäktige föreslås besluta

 - att kommunen, i enlighet med intentionerna i denna motion, tar fram ett digitalt och anonymt visselblåsarsystem för all personal inom vården och omsorgen, som ej strider mot socialtjänstlagen eller GDPR.

 Daniel Jonsson, Sverigedemokraterna  

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt