Annons:

Miljonregn för kommunerna i budgeten: ”Vi satsar på klimatet och välfärden”

Tomas Kronståhl (S) riksdagsman från Västervik

Miljonregn för kommunerna i budgeten: ”Vi satsar på klimatet och välfärden”

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram en vårändringsbudget som innebär att de tre kommunerna i norra Kalmar län får en hel del pengar till välfärden.
– Det måste till statliga pengar för att kommunerna och regionerna ska kunna bedriva en bra välfärd, säger Tomas Kronståhl (S) riksdagsman från Västervik.

Annons:

Det handlar om många miljoner som staten delar ut till landets kommuner. För de tre kommunerna i norra länet innebär det att Västervik får 44 miljoner kronor för 2019, Hultsfred får 35,6 miljoner kronor och Vimmerby får 20,6 miljoner kronor.

– Vi gör en jättestor satsning på välfärden och den kommer att öka med fem miljarder kronor varje år fram till valet 2022, säger Tomas Kronståhl.

Det innebär att stadsbidragen för de tre kommunerna i norra länet, kommer att öka kraftigt under de åren. Pengarna kommer att betalas ut till kommunerna utan att vara märkta till ett speciellt område, förutom att de ska täcka kostnader för ”fler händer i vård och omsorg” samt till fler lärarassistenter.

– Kommunerna har annars ett självbestämmande över de pengarna, säger Tomas Kronståhl.

Så är fördelningsnyckeln

Alla kommuner får inte lika mycket pengar. Pengarna fördelas utefter vissa nyckeltal.

– Det handlar om hur många flyktingar kommunerna tagit hand om samt hur många barn och ungdomar som är socioekonomiskt utsatta, vilket handlar om vilket utbildning deras föräldrar har. Är det få som har eftergymnasialutbildning ökar stadsbidraget, säger Tomas Kronståhl.

Det är av den anledningen Hultsfred och Västervik får mer pengar än vad Vimmerby får. Ett annat område regeringen satsar mycket pengar på är klimatet.

– Vi satsar på klimatet för den frågan är så viktig att den inte får stanna upp.

Även regionerna i landet får ökat statsbidrag, där Region Kalmar får 110 miljoner kronor mer.

– Vi är glada över att kunna göra de här satsningarna trots att vi ligger under en M+KD-budget som dragit in mycket pengar från staten för att genomföra skattesänkningar för de som har det bättre i samhället, säger Tomas Kronståhl.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt