Annons:

Avgörandet för utvisade familjen Park kommer närmare

Migrationsverket anser att man bara följer lagen. Foto: Pressbild

Avgörandet för utvisade familjen Park kommer närmare

Socialdemokraterna skyller på Migrationsverket. Migrationsverket skyller på regeringen. Nu börjar avgörandets stund närma sig för den uppmärksammade familjen Park som utvisats till ett land de aldrig besökt.

Annons:

Migationsverkets beslut att utvisa den nordkoreanska familjen Park till Sydkorea har rört upp starka känslor i länet. Familjen har bott i Sverige i tio år, de tre barnen är alla födda i Sverige och båda föräldrarna har fast jobb.

Nu har de utvisats till ett land de aldrig besökt, Sydkorea. Ett beslut som rört upp känslor, främst i deras bostadsort Fågelfors men också i hela länet.

Åkesson kritisk mot S

För en tid sedan krävde Socialdemokraterna att familjen skulle få stanna. Migrationsverket gick till snabb motattack:

– I grund och botten handlar det om att det i den tidigare lagstiftningen fanns möjlighet att bevilja uppehållstillstånd på de här grunderna. Men regeringen, ledd av Socialdemokraterna, valde att ta bort den möjligheten när skärpningen av lagstiftningen kom till 2016, sa Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket, till DV/DH/DVV för en tid sedan.

Även Centerpartiets riksdagsledamot Anders Åkesson är kritisk till S-utspelet:

– Socialdemokraterna försöker nu att rikta ljuset mot migrationsverket och försöker sätta bilden av att migrationsverket är boven i dramat, i själva verket så bör de rikta kritiken mot sin egna regering. Det känns som om Socialdemokraterna nu försöker att släta över sina egna misstag genom att skylla på Migrationsverket, självkritiken lyser med sin frånvaro, säger han i ett pressmeddelande.

Nargahi slår tillbaka

I ett genmäle hos Östran har socialdemokraten Laila Naraghi bemött kritiken från Migrationsverket.

”Att påstå att Migrationsverkets beslut är resultat av den tillfälliga lagen är vilseledande. De första utvisningsbeskeden kom under tidigare gällande lagstiftning (och under förra alliansregeringen). Det är allvarligt att myndighetsledningen på detta sätt lägger dimridåer kring ärendet”, skrev Naraghi i början av april.

Pressen på familjen ökar

Samtidigt börjar klockan klämta för familjen. Den 24 april kallades familjen för sitt femte återvändandesamtal med Migrationsverket i Kalmar.

– Vi vill inte dit. Vi vill stanna i Fågelfors där vi känner oss hemma, sa Park till SVT i slutet av veckan.

Om familjen inte frivilligt reser till Sydkorea lämnas ärendet över till gränspolisen. Senast den 14 maj måste familjen visa att de varit i kontakt med sydkoreanska ambassaden.

– Vi måste samarbeta. Och det kommer vi att göra. Men eftersom jag varit borta från Nordkorea i mer än tio år har Sydkorea ingen skyldighet att ta emot mig. Det är tioårsgräns som gäller. Så vad kommer att hända med oss nu? säger Park till SVT.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt