Annons:

SD: Inför krav på svenska inom vård och omsorg

I en motion till kommunfullmäktige skriver SD att det är en självklarhet att den som vårdar äldre också kan det svenska språket. Man menar att det är ett grundläggande mänskligt behov att kunna känna sig hemma och känna igen sin omgivning och i sitt språk.

Annons:

Det är givetvis positivt att även människor med utländsk bakgrund väljer att arbeta inom vård och omsorg. Det ska dock vara självklart att alla som anställs också behärskar god svenska.

Omsorgens uppdrag är att ge den bästa tänkbara vård och omsorg. Det är däremot inte att vara arena för integrationsprojekt. Integration gynnas dessutom inte av för lågt ställda krav. Tvärtom är rättmätiga och rättvisa krav en god stimulans för människor med utländsk bakgrund att snabbare komma in i det svenska samhället, språket och arbetsmarknaden. 

Partiet anser att med otillräckliga språkkunskaper föreligger det en risk att brukaren inte får rätt vård.

- Det ska vara en självklarhet att alla som vill arbeta inom vård och omsorg i Västerviks kommun har goda språkkunskaper, skriver motionärerna Bo Karlsson och Tommy Ivarsson.

Man anser också att den personal som redan jobbar inom äldreomsorgen med utländsk bakgrund och som har dåliga språkkunskaper får möjlighet att studera svenska på betald arbetstid.

Med hänvisning till ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta:

- att Västerviks kommun inför språkkrav enligt Socialstyrelsens rekommendationer vid nyanställning, inklusive vikariat, inom vård och omsorg. 

 - att socialchefen ges i uppdrag att i samråd med barn- och utbildningsförvaltningen ta fram en plan för att genomföra språklyft för befintlig vård- och omsorgspersonal, där behov finns. 

 För Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp

 

Bo Karlsson  Tommy Ivarsson 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt