Annons:

”Kommunen måste höja kunskapsnivån om barn och unga”

Kenneth H Axelsson (L)

”Kommunen måste höja kunskapsnivån om barn och unga”

Kenneth H Axelsson (L) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där han vill att kommunen tar ett helhetsgrepp om skolan och gör omfattande förändringar för att kunna ge stöd till alla elever som behöver det.
- Alla barn måste uppnå sin fulla potential, säger Kenneth H Axelsson.

Annons:

Han bygger sin motion på kända forskningsrön från forskare som visar hur problemen skolan har idag kan undvikas.

- I Västerviks kommun måste vi höja kunskapsnivån, när det gäller barn och ungdomar som diagnosernas med neuropsykiatriska tillstånd, säger Kenneth.

Han nämner i motionen att två skolor i kommunen kommit längre i det arbetet än andra, Fågelbäret och Marieborgskolan.

- Men öar av kunskap skapar ingen likvärdig skola.

"Finns mycket forskning"

I motionen skriver han att kommunen måste börja med att ge kunskap till de som beslutar och arbetar i skolmiljön.

- Vi måste ge alla som jobbar med barn med neuropsykiatriska tillstånd utbildning, så att alla bar får sina behov tillgodosedda. Det finns mycket forskning på området som pekar på att det är lärare och skolans kunskap som är avgörande för om alla barn ska lyckas i sin skolgång.

Han säger att det även handlar om politiker måste lära sig mer och vara insatta i de problem som de är satta att fatta beslut om. Han ger exempel på de tre resursskolor som togs bort för ett antal år sedan och ersattes med mobila team.

- Varje år kommer mellan fyra till åtta elever in i skolan som lärare inte kan hantera. De behöver hjälp och stöd av andra än en lärare som också ska hjälpa högpresterande elever. Jag hör från personal i det mobila teamet som säger att de varken har organisation eller lokaler för att ta hand om dessa elever.

I motionen yrkar han på följande: 

- En utredning genomförs för att ta reda på hur många rektorer, förskolechefer, specialpedagoger, lärare, förskolelärare, fritidspedagoger, elevassistenter och elevhälsopersonal som har någon form av grundläggande utbildning inom området neuropsykiatriska tillstånd.

- Att vi i kommunen startar ett omfattande långsiktigt utbildningsprojekt, för att öka kunskapen om neuropsykiatriska tillstånd på grundläggande nivå för all skolpersonal och alla skolledare som arbetar med barn och ungdomar eller som har ansvar för deras skolgång, vilket också inkluderar oss politiker. Där vi tar del av den senaste aktuella forskningen.

- Att vi börjar planera för att starta en ny resursskola hösten 2020, med upp till sex elevplatser där vi har den högsta utbildade personalen, som kan arbeta professionellt med barn som har en allvarlig grad av särskilda behov.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt