Annons:

Liberalerna kan bli vinnare i kommunens budget

Kommunfullmäktige håller överläggningar om budgeten

Liberalerna kan bli vinnare i kommunens budget

Finter, kontringar och hemliga allianser, präglar årets politiska landskap i Västerviks kommun. Huvudmotståndarna Moderater och Socialdemokrater, står långt från varandra i många frågor, likaså i budgetarbetet. Centern och Miljöpartiet knyts till S medan KD och SD ställer sig intill M medan de övriga partierna leker vem tar vem.

Annons:

Till slut blev det Liberalerna som blev vinnare mellan dragkampen mellan S och M.

- Vi fick igenom alla våra säryrkanden, säger Sverker Thorén (L).

Han menar att Liberalerna inte var nöjda med de styrandes budgetförslag, men ansåg samtidigt att Moderaternas budgetförslag inte var tillräckligt genomarbetat.

- Vi har fört diskussioner med båda och vi fick igenom alla våra säryrkande när vi förde diskussioner med S, C och MP.

Han vill inte gå in närmare på vad som har hänt med Västerviks alliansen, ett samarbete mellan M, SD, KD, W och L, som tidigare fällt förslag från de styrande i kommunen.

Det som man kan se efter omröstningen var att de styrande har slickat sina sår och kommit tillbaka med ett större självförtroende även om man inte kunde gå hela vägen under måndagen.

Inget budgetbeslut men ett steg på väg

Det blev inget budgetbeslut under måndagens kommunfullmäktige. Moderaterna hade bestämt sig att de skulle rösta för en återremiss. De styrande S, C och MP hade förhandlat med Vänsterpartiet och Liberalerna som ledde till att de partierna fick igenom flera av sina förslag.

-  Vi önskar att budgetbeslutet ska fattas i dag, i andra hand att en återremiss görs i augusti med de säryrkande som kommer från Vänsterpartiet och Liberalerna, sa Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna, Westervikspartiet, Sverigedemokraterna och kristdemokraterna ville ha en längre tid för beslutet, att det skulle fattas i oktober, där alla partier fått möjlighet att samtala om 2020 års budget.

- Vi vet alla vad det betyder att skjuta upp en budget. Det bidrar till osäkerhet i nämnderna, därför måste ett beslut ta snabbt, säger Dan Nilsson.

Han var inte nöjd med måndagens beslut.

- Det fanns ett förslag som hade majoritet i KF, ändå ska M hålla på att trixa. Det var olyckligt att de hellre vill söndra. De har inte visat någon förhandlingsvilja alls.

Harald Hjalmarsson (M) har en lika tydlig avoghet mot Socialdemokraterna som de har mot honom.

-  Vi pekar på att det måste genomföras förändringar i kommunens arbete om vi ska klara de kommande ekonomiska utmaningarna. Det visar två olika utredningar, en från SKL och en från Ernst & Young. Budgetarbetet började redan i mars och då hade kommunstyrelsen ett första sammanträde. Vi ville ha en konsekvensutredning, de vägrade S och sen har det varit tyst, säger Harald Hjalmarsson.

4,9 miljoner dyrare

De eftergifter som S, C och MP har fått ge Liberaler och Vänsterpartiet för att de skulle rösta för en återremiss av budgeten i augusti är bland annat.

  • En skola som ser till de mest utsatta barnen
  • Marint naturreservat
  • Yngelkammare för gädda och abborre
  • Ökad kompetens för personalen inom äldreomsorgen

Hur kommer ni att hämta hem de pengarna i er budget?

-  Det återstår att se vi får arbeta fram ett gemensamt förslag och se var det slutar, säger Marcus Fridlund (S), som känner att det var en förlust istället för ett oavgjort resultat.

Sverker Thorén däremot var nöjd.

- Vi Liberaler ska nu se till att allt som utlovas hålls och vi får igenom allt vi blivit lovade.

Harald Hjalmarsson är missnöjd.

-  Nu kommer vi ännu närmare ett nollresultat i kommunen om man ska lägga ut nästan fem miljoner kronor till. Det är en oansvarig politik man bedriver.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt