Annons:

”Vi vill inte ha ett extra fullmäktige”

Conny Tyrberg (C) kommunstyrelsens förste vice ordförande

”Vi vill inte ha ett extra fullmäktige”

Den åttonde juli kommer det att genomföras ett extra kommunstyrelsesammanträde med anledning av beslutet om en återremiss på kommunens budget som fattades i måndagens kommunfullmäktige.
- Då blir det slutgiltigt beslut om vad som ska tas upp vid ett extra fullmäktige, säger Conny Tyrberg (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Annons:

I måndags beslutade kommunfullmäktige att det förslag som de styrande i kommunen lagt fram som förslag till budget 2020, skulle återremitteras, efter att moderaterna ställt det kravet. Moderaterna ville få budgetbeslutet i oktober medan de styrande ville att beslutet skulle tas i måndags, alternativt fattas i augusti. Beslutet blev att ett extra fullmäktige kan genomföras i augusti.

- Det är ändå väldigt sent att fastställa en budget för verksamheterna. De ska göra sina detaljbudgetar under hösten och redovisa dem till kommunfullmäktige i oktober och november, säger Conny Tyrberg.

Christina Bäckström, kommunens ekonomichef håller med och anser att verksamheterna inte kommer att kunna få en fastställd budget förrän i februari - mars om beslutet skulle vänta tills oktober månad.

Extra KS

I tisdags var det sista kommunstyrelsemötet innan sommaren och då beslutades att ett extra KS ska genomföras den åttonde juli.

-  Där ska vi fatta definitivt beslut om vad ett extra kommunfullmäktige i augusti ska innehålla, säger Conny Tyrberg.

Han menar att de styrande i kommunen inte vill ha ett extra KF i augusti.

- I måndags var det 30 ledamöter som röstade för budgetförslaget och det anser vi räcka för att anta det budgetförslaget, säger Conny Tyrberg.

Han känner sig trygg med att ha både Liberaler och Vänsterpartiet i ryggen när frågan ska avgöras.

Är du inte rädd för att Liberalerna ska ändra sig och följa med moderaterna vid en omröstning?

- Nej, jag litar på folk och jag har försäkrat mig om att de står kvar vid sin åsikt så sent som idag.

Finns det andra eftergifter ni kan göra för att kunna få ytterligare majoritet för ert budgetförslag?

- Vi är trygga med den uppgörelsen som finns.

Smular sönder M:s argument

Conny Tyrberg anser att det argument som moderaterna lyfter fram för att göra om budgeten inte stämmer överens med den verklighet som finns i dag.

- De lutar sig emot Ernst & Youngs och SKL:s långsiktiga budgetprognos. De siffror som presenteras där är inte verklighet i dag. Skatteprognosen ser bättre ut vilket gör att vi ser att kommunen har en god och stark ekonomi långsiktigt, med överskott på cirka 30 miljoner kronor även kommande år.

När det blir ett extra kommunfullmäktige är inte Conny rädd för att det ska ändra någonting i det förslag som de styrande har tagit fram.

- Det var en minoritets återremiss vilket betyder att KF måste fatta ett beslut i augusti och det blir efter vårt förslag, säger han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt