Annons:

SD för samtal med politikern – efter uttalandena: ”Inte acceptabelt

John Hoffbrink får kritik av SD:s distriktsordförande Mattias Bäckström Johansson som inte står bakom hans uttalanden till Dagens Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

SD för samtal med politikern – efter uttalandena: ”Inte acceptabelt"

Sverigedemokraten i Hultsfreds kommun, John Hoffbrink, har hamnat i blåsväder efter sina senaste uttalanden på sociala medier och till vår tidning. Nu för partiet en dialog med honom.
– Vi har en pågående dialog, det är det enda jag kan hänvisa till, säger Mattias Bäckström Johansson, SD:s distriktsordförande i Kalmar län.

Annons:

Det var i ett Facebook-inlägg som John Hoffbrink föreslog att Hultsfreds kommun skulle byta namn till Kejsarkullens kommun – samma namn som återvinningsstationen i Hultsfred. ”Här tar vi emot all skit, svenskar som invandrare, som inte drar sitt strå till stacken”, skrev Hoffbrink på Facebook.

I en intervju med Dagens Hultsfred tyckte han att Hultsfreds kommun ska kontrollera om personer som vill flytta till kommunen har ADHD och menade att många skyllde på det i stället för att jobba. 

"Inte okej att se ner på olika människor"

Riksdagspolitikern och distriktsordföranden i Kalmar län, Mattias Bäckström Johansson, står inte bakom Hoffbrinks uttalanden som har rört upp känslor. 

– Det finns en oerhört utbredd frustration hos många kommunpolitiker med utmaningarna som man står inför där man inte klarar av grundupptaget med den vallfärd som medborgarna borde kunna förvänta sig med högre arbetslöshet i gruppen utrikesfödda. Man har svårt att skapa jobb och mycket av pengarna sticker iväg till andra delar i samhället, säger Mattias Bäckström Johansson och fyller på:  

– Det är inte okej att se ner på olika människor, uttrycka sig på det oacceptabla sättet och lyfta fram diagnoser som ett problem i sammanhanget. Vi ska inte kommunicera så och jag delar inte hans uppfattning. Jag kan förstå frustrationen men det blir inte bättre av att peka ut på det sättet. 

Vad säger det om hans människosyn?

– Jag har pratat med John (Hoffbrink) efteråt och det var skrivet i affekt och inte helt genomtänkt. Han vill inte se ner på människor. Här handlar det mer om taskig kommunikation med att konkretisera det han menar och det som inte var så genomtänkt. Det var illa formulerat. Mycket handlar om saker och frågor som är angelägna men som är kommunicerade på ett riktigt dåligt sätt. 

SD för dialog med politikern

Bäckström Johansson menar att uttalanden inte ligger i partiets uppfattning att värdera människor på ett sådant illa sätt. 

– Utifrån mina personliga erfarenheter så får jag den motsatta bilden av personer med ADHD. Det är energiska och drivna människor som kan leverera väldigt mycket. Det var tämligen irrelevant av honom (Hoffbrink) att dra in den typen av diagnoser som var kopplat till problemet som Hultsfreds kommun har tillsammans med många andra kommuner. 

Förstår du vad han menar med ”all skit som Hultsfred tar in?

– Utifrån vårt samtal och resonemanget i artiklarna så får jag en samstämmig bild, att det som sägs till tidningarna och till mig handlar om den utmaning som många kommuner står inför och det är sprunget ur att man har haft genomgång av ekonomin och att det är ett pressat läge. Inflyttningen har varit positiv men man har problem med stigande arbetslöshet och jobbskapandet har varit obefintligt, säger han och fortsätter:

– Klarar man inte av att finansiera verksamheterna under en högkonjunktur när man har de bästa förutsättningarna och borde lägga pengar på hög så är frågan vad som kommer hända när konjunkturen vänder och ger ännu högre arbetslöshet. 

Delar du Hoffbrinks syn på Hultsfred?

– Nej, inte på det sättet som det är kommunicerat. Sedan är det givetvis ett problem i många kommuner där en växande befolkning och sysselsättning inte går hand i hand. Jag tycker inte att det är acceptabelt att man kommunicerar på det sättet.

Han har gjort flera kritiserade uttalanden nu, har du förtroende för honom?

– Vi har en pågående dialog, det är det enda jag kan hänvisa till. 

Vad pratar ni om?

– Det ska jag inte gå in på. 

Hur går ni vidare nu?

– Det är inget som jag kommunicerar ytterligare. 

Hans inlägg på Facebook är borttaget, vad beror det på? 

– Jag vet inte när det togs bort, om det var innan eller efter vårt samtal. Det spelar mindre roll i sammanhanget. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt