Annons:

”Jag oroas över en stor spricka mellan stad och land”

Niklas Wykman (M)

”Jag oroas över en stor spricka mellan stad och land”

I onsdags besökte den moderate riksdagsmannen Niklas Wykman Västervik. Dels besökte han två företag i Västervik och under kvällen var han i Loftahammar och talade inför partikamrater. Hans budskap under dagen var att han oroas över den allt mer växande sprickan mellan stad och land som finns i Sverige i dag.

Annons:

Niklas Wykman hade bjudits in till Västervik av Harald Hjalmarsson (M) och tillsammans besökte de två företag i Västervik, Windy Boats och Gränsö Slott.

- Vi har besökt två välskötta företag som har många anställda och därmed bidrar till att det finns personer som jobbar och betalar skatt, sa Harald Hjalmarsson.

Niklas Wykman som är moderaternas skattepolitiska talesperson och forskar inom nationell ekonomi håller med.

- De företag vi besökt idag visar att man kan bedriva framgångsrika företag utanför storstäderna om man har ett bra kommunalt ledarskap.

I den senaste företagsbarometern som Svenskt Näringsliv redovisade hamnade Västervik lågt ner i ranking bland landets kommuner, hur ska man vända den trenden?

- Att man har och tar kontakt med entreprenörer, ger hög nivå av service. Det finns kommuner som säger att de inte finns någonting att göra, men det stämmer inte.

Hur ska kommunen agera, tycker du?

- Syftet med politik i Västerviks kommun är att göra kommunen bättre. Man ska stå på kommuninvånarnas sida. Man ska visa att man är intresserad av företagen och ha en bra dialog med dem.

Vilka är Västerviks utmaningar anser du?

- Västervik måste jobba för att nyanlända kan och vill ta ett jobb i stället för att gå på bidrag.

Trepunktslista

Niklas Wykman har en trepunktslista som han för fram för att Sveriges kommuner ska var framgångsrika.

- Ett) Hög grad av service till företag. Se till att de har så få kontakter med tjänstepersoner som möjligt. Exempelvis en bygghandläggare.

- Två) Inte ha onödig hög kommunalskatt, det pushar människor till att jobba. Det påverkar att de vill utbilda sig och bli mer användbara i de lokala företagen.

- Tre) Använd skattepengar på ett så effektivt sätt som möjligt. Det är viktigt att det finns pengar till barn – och äldreomsorg.

Vilka utmaningar finns det att arbeta med utöver de här punkterna?

- Lagstiftningen har skärpts gällande bland annat strandskydd och plan – och bygglagen. Det gör att tjänstepersoner är rädda för att göra fel, då det är väldigt detaljstyrt idag.

Stad mot land

Niklas Wykman har en stark oro över att det finns en stor och växande spricka mellan stad och land.

- Det är i storstäderna som inkomstutvecklingen är som störst. Där växer företagen. Medan det läggs ned företag på mindre orter. I storstäderna har man tillgång till sjukvård nästan dygnet om, medan vårdcentraler läggs ned på landsbygden. I storstäder finns en utbyggd kollektivtrafik medan man hotar med kilometer – och flygskatt som drabbar de som bor på landsbygden.

Han tycker att landsbygden mer och mer tenderar att bli ett utflyktsmål för storstadsbor.

- Det är trist för de som bor och verkar på landsbygden. Det blir en vi och dom känsla.

Polisen

Niklas Wykman ger ett exempel på vad han ser som en växande spricka i landet, det är polisen.

- Idag finns det områden i storstäderna där människor kan köpa sig trygghet genom att betala dyrt för sitt boende. I andra områden där brottsligheten är hög vågar kvinnorna inte gå ut kvällstid.

Vad har du för lösning på det?

- Närvarande poliser som skapar trygghet i stället för strängare straff. Idag ser vi att det är i storstäderna som de flesta poliserna finns. Det behövs fler andel poliser i uniform som syns på gatorna.

Idag finns det i stort sätt lika många poliser per invånare som det fanns på 1950 – talet. Skillnaden är att polisen är centraliserade. I Västerviks kommun har polisen i Gamleby och Ankarsrum lagts ned under 2000 – talet, men antalet poliser i kommunen är i stort sett på samma nivå. Närheten till polis har minskat på många orter.

- Rätt till trygghet måste gälla alla, säger Niklas Wykman.

 

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt