Annons:

Nytt budgetbesked från majoriteten – vill införa hälsosamtal

Länsunionen vill satsa 19 miljoner på samtal med 40-, 50- och 60-åringar. Foto: MostPhotos

Nytt budgetbesked från majoriteten – vill införa hälsosamtal

Länsunionen fortsätter att putsa ut budgetnyheter. Ett besked är att samtliga 40-, 50- och 60-åringar ska erbjudas hälsosamtal – redan nästa år.

Annons:

Trots Region Kalmars ekonomiska kris och beskedet om en skattehöjning på 49 öre innehåller Länsunionens budget en del satsningar. En av dem är att alla som fyller 40, 50 och 60 kommer att erbjudas hälsosamtal. 

Priset: 19 miljoner kronor de kommande tre åren. 

– Det här är en fantastisk satsning att få lansera. Vi vet vilken påverkan det här kommer att ha på folkhälsan och för den förebyggande vården, säger Yvonne Hagberg (S), vice ordförande i Beredningen för hälso- och sjukvård.

Vill se mer hälsosam livsstil

Enligt Länsunionen är samtalen ett "effektivt sätt att främja hälsa, upptäcka svåra sjukdomsförlopp i god tid och behandla kroniska sjukdomar på rätt sätt". 

– Bland annat har dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskat bland de som deltar i hälsosamtal, jämfört med de som inte gör det. Det är en konkret effekt av hälsosamtalen på andra håll i landet som bidragit till en bättre folkhälsa, säger Pierre Edström (L), ordförande i Beredningen för hållbarhet och folkhälsa.

Förhoppningen är att hälsosamtalen ska skapa en mer hälsosam livsstil. 

– Förebyggande insatser är oerhört viktiga för att undvika insjuknande, därför är det här ett väldigt positivt steg vi tar de kommande åren. Genom att bjuda in till hälsosamtal kan vi både upptäcka och förhindra sjukdomar som annars hade drabbat människor längre fram i livet, säger Bengt Thörnblad (C), ledamot i Beredningen för hälso- och sjukvård.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt