Annons:

  • Hård debatt om temadagen med cirkulärekonomi

    Johannes Regell (SV) ville få svar på kostnaden för Emma Sundhs föreläsning på temadagen för cirkulär ekonomi.

  • Hård debatt om temadagen med cirkulärekonomi

    Sverker Thorén (L) gav svaret att totalt kostade temadagen 45 000 kronor.

Hård debatt om temadagen med cirkulärekonomi

Johannes Regell (SV) ville veta vad temadagen om cirkulärekonomi kostade Västerviks kommun. Han vill också veta vad kommunens hållbarhetsstrateg hade kostat kommunen, sedan den tjänsten tillsattes 2011. Svaret blev relativt kost, men debatten betydligt längre och det stod klart att många inte var nöjda med temadagen.

Annons:

I februari i år höll Västerviks kommun en temadag om cirkulärekonomi. Dagen innehöll bland annat en föreläsning av influenser Emma Sundh. Meningen med temadagen var att vara ett inspel i arbetet med kommunens revidering av energi-och klimatstrategi &avfallsplan.

Johannes Regell (SV) var inte nöjd med hur arbetet genomfördes under dagen och ifrågasatte kraftigt varför kommunen tagit dit en influenser som föreläsare. Han ville också veta vad Emma Sundh kostade kommunen och vad hela temadagen kostade kommunen.

- Miljöproblemen är större än så som vi fick lära oss under dagen. Men man angriper inte problemets ursprung. Den globala kapitalismen är problemet. Vi har inte råd med att sådant nonsens som temadagen gav oss, sa Johannes Regell.

Sverker Thorén (L), kommunfullmäktiges ordförande berättade om kommunens kostnader.

- 15 000 kronor till Emma Sundh, 14 300 kronor för lunch och kaffepaus samt 15 700 kronor för förlorad arbetsinkomst.

Han menade också att det var viktigt att låta ledamöterna i kommunfullmäktige ta del av vilket arbete som görs och som måste fortsätta för att komma åt de miljöproblem som finns i samhället.

Johannes Regell var nöjd med svaret om vad temadagen hade kostat men inte det övriga.

- 15 000 kronor rakt ner i fickan på en influenser för några timmars jobb och 14 000 rakt ner i fickan på en restaurang i Västervik. Vill man vara seriös när det gäller att komma åt det verkliga miljöproblemet ska man gå ifrån den kortsiktiga profitjakten som driver rovdriften på naturresurser. Svaren måste hittas utanför kapitalismen inte innanför den.

Sverker Thorén hade en helt annat synsätt.

- Det är tydligt att demokrati, marknadsekonomi och teknisk utveckling är avgörande för miljö-och hållbarhetsutveckling.

Oerhört besviken

Mariann Gustafsson (V) berättade att det var hon som initierade temadagen om cirkulärekonomi.

- Jag ville ta hit professorer och föreläsare som kunde berätta om de utmaningar som vi står inför. Inte denna kvinna som vi nu utsattes för. Jag är oerhört besviken. Jag trodde vi klarade med kvalificerade föreläsare än det vi fick. Vi är värda en miljöutbildning på högre nivå, sa hon.

Anna Bodko (MP) höll med Mariann Gustafsson om att man kunde lägga föreläsningen på en högre nivå, men det skulle innebära att alla i kommunfullmäktige inte hade förstått budskapet.

- Jag saknade också produktionsaspekten i föreläsningen, sa Anna Bodjo.

Hållbarhetsstrateg

Kostnaden för kommunens hållbarhetsstrateg sedan 2011 har varit cirka fem miljoner kronor, enligt Sverker Thorén.

- Insatserna som hon har gjort för Västerviks kommun har gett oss 50 200 000 kronor. Intäkter som hon har förvaltat i olika miljöprojekt, sa Sverker Thorén.

Johannes Regell menade att pengarna till hållbarhetsstrategen skulle kunna användas på ett bättre sätt. Till exempel i de kommunala verksamheterna.

Anna Bodjo reagerade på Regells uttalande om hållbarhetsstrategens arbete.

- Läs på och sätt dig in i det jobb hon gör. Det är ett fantastiskt arbete. Det görs mycket bra saker i kommunen, sa hon.

 

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt