Annons:

Satsar ytterligare tio miljoner på höjda löner inom vården

Mattias Adolfsson är nöjd med unionens satsning på mer jämställda löner. Foto: Pressbild

Satsar ytterligare tio miljoner på höjda löner inom vården

Länsunionen utökar sin satsning på höjda löner inom sjukvården. 20 miljoner sedan tidigare blir nu istället 30 miljoner. De sista tio miljonerna ska gå till höjda löner inom dygnet runt-verksamheten. 

Annons:

De första 20 miljonerna gick till att skapa mer jämställda löner och minska de osakliga lönskillnader som finns mellan kvinnor och män inom Region Kalmar. Årets lönekartläggning ligger till grund för den handlingsplan som nu tagits fram. 

Karläggningen visar att vissa sjuksköterskegrupper får löneökningar på mellan 6,6 och 7,8 procent. 

– Handlingsplanen för jämställda löner handlar om att komma till rätta osakliga löneskillnader mellan kön. När vi lägger ihop effekterna av löneöversyn, de extra 10 miljoner kronorna samt tillskottet till handlingsplanen för jämställda löner är det mycket glädjande att till exempel våra intensivvårdssjuksköterskor får ett lönelyft på i snitt 6,6 %, operationssjuksköterskor 7,6 % och anestesisjuksköterskor 7,8 % för 2020.  Viktigt att poängtera är att detta är snittlöner. Vi har individuell lönesättning, vissa får mer och andra mindre. Vi ska ha en stor lönespridning och det ska löna sig att göra karriär inom regionen, säger Mattias Adolfson (S), regionråd med ansvar för personalfrågor, i ett pressmeddelande. 

"Ett väsentligt arbete"

 Arbetet med att se över lönestrukturen inleddes 2019. 

– Analysverktyget med mera förändrades för att tydligare upptäcka osakliga löneskillnader. Det är positivt att vi blir allt bättre på att åtgärda de osakliga löneskillnaderna. Genom den extra lönesatsningen på totalt 30 miljoner kronor som vi har gjort kan vi nu se till att minska de osakliga löneskillnaderna allt mer. Med över 7000 anställda är det ett väsentligt arbete för regionen. Vi ska se till att Region Kalmar län är en attraktiv, utvecklande och hälsosam arbetsplats, säger Mattias Adolfson (S).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt