Annons:

Nobben för ungdomar som vill höja lönen inom äldreomsorgen

Elever vid Västerviks gymnasium vill att lönen för personal i äldreomsorgen ska öka - men det anser inte kommunstyrelsen.

Nobben för ungdomar som vill höja lönen inom äldreomsorgen

Nej, ungdomsmotionen som vill att personal inom äldreomsorgen ska få mer i lön får nej av kommunstyrelsen. Anledningen är att det inte finns pengar i budgeten just nu samt att det är en principfråga att politiken inte ska lägga sig i avtalsrörelsen.

Annons:

Elever vid Västerviks gymnasium har fått möjlighet att skriva ungdomsmotioner till kommunfullmäktige. Motionerna kommer att tas upp i fullmäktige den 21 september. En av motionerna som är skrivna av elever på skolan tar upp frågan om lönen för personal inom äldreomsorgen i Västerviks kommun.

De skriver:” Det är ett hårt arbete med dålig lön, det är brist på personal inom äldreomsorgen och få elever söker idag till vård-och omsorgsprogrammet”.

För att få fler att utbilda sig till att arbeta inom äldreomsorgen anser eleverna att lönen inom yrket ska höjas.

Socialnämnden har yttrat sig och menar att det är en viktig fråga och att göra undersköterskeyrket mer attraktivt är en av de största utmaningar som förvaltningen ställs inför. För att höja lönen krävs det främst beslut på riksnivå. Mer pengar till kommunerna är viktigt då det kommunala utrymmet för löneökningar är begränsade

Kommunstyrelsen i Västervik har behandlat motionen och anser att den ska besvaras utan att man gör någonting med den mer än att tacka eleverna för visat intresse.

Dan Nilsson (S) ordförande i kommunstyrelsen säger.

- Det är en viktigt fråga som är starkt knuten till budgeten. Samtidigt är ska lönesättningen skötas av arbetsmarknadens parter.

Tidigare har kommunen gjort satsningar på lärarna i kommunen, varför vill ni inte göra det när det gäller personal inom äldreomsorgen?

- Tidigare har vi skjutit till pengar till undersköterskor i löneavtalet och samtidigt vill vi inte särskilja yrkesgrupper, säger Dan Nilsson.

Han säger också att det är en principfråga att politiker inte ska lägga sig i löneförhandlingar.

- Blir det aktuellt så har vi möjlighet att titta på frågan vid ändringsbudgeten senare i höst, säger Dan Nilsson.

Harald Hjalmarsson (M) håller med Dan Nilsson och menar att det krävs att man hanterar frågan från rätt håll.

- Man ska se det i rätt sammanhang när man gör den här typen av insatser.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt