Annons:

Länsunionen miljonsatsar på ökad digitaliserad vård

Peter Högberg (S) och hans kollegor i Länsunionen vill miljonsatsa på ökad digitalisering av vården i Kalmar län. Foto: Simon Henriksson

Länsunionen miljonsatsar på ökad digitaliserad vård

Med hjälp av ökad digitalisering vill den politiska majoriteten i Region Kalmar län skapa en närmare och effektivare vård för invånarna. Nu satsar man ett antal miljoner i detta under de kommande åren.

Annons:

Länsunionen (S, C och L) presenterade i veckan delar av förslaget på den kommande regionplanen. I fokus var en satsning på nära vård genom ökad digitalisering.

Effektivare och närmare vård

– Det handlar om att ge effektivare vård närmare våra invånare. Efterfrågan av tjänster som exempelvis digitala vårdmöten ökar, och utgör i dag en stor del av vården. I många fall ger det ett effektivare och bättre arbetssätt, säger Johanna Lyckman (L), regionråd med ansvar för bland annat folkhälsa.

– Ett digitalt vårdmöte ska vara lika naturligt som ett besök på en mottagning. För vårdtagaren innebär det att man har möjlighet till mer kontinuerliga och oftare kontakter. Men självklart sker detta helt på vårdtagarens villkor, vi ska vara digitiala när det går, medan det fysiska mötet älltid ska vara en möjlighet.

13 miljoner på IT 

De satsningar som Länsunionen nu vill göra är bland annat att tillsammans med de övriga regionerna i landet lägga 2,5 miljoner kronor 2021, fem miljoner 2022 och sju och en halv miljon 2023 på digitalisering.

Man lägger två miljoner årligen på egenmonitorering, 13 miljoner på olika IT-projekt, samt en miljon på implementering av den plattform som satsningarna ska mynna ut i.

"Digitalt när det går, fysiskt när det behövs" 

Enligt Christel Alvarsson (C) ska satsningarna leda till att vården rör sig dit där patienten befinner sig, istället för tvärtom.

– Vårdtagarna ska känna trygghet i att vårdgivaren blir lättare att komma i kontakt med. Ingen ska dock på något sätt känna sig tvingad in i detta, utan vi arbetar utifrån digitalt när det går och fysiskt när det behövs, säger hon

– Gamla strukturer är svåra att släppa, och de som behöver komma på besök ska självklart göra det i framtiden också. I och med en satsning på ökad digitalisering spar vi tid och bereder på så sätt också mer tid för de som behöver besöka oss, säger hon.

Ökning på 1 000 procent

Peter Högberg (S) menar att steget till en beteendeförändring inom vården kan vara svårt att ta.

– Vi gör våra bankärenden digitalt, handlar digitalt och fixar det mesta via nätet, men just vården är ett svårt område. Om man ska hitta någon fördel med pandemin så skulle det väl i så fall vara att den har hjälpt oss med att bli bättre på den digitaliserade vården.

– Under våren räknar vi med en ökning på 1 000 procent i Kalmar län avseende digitala vårdbesök. Det visar att det går att få det att fungera, och på ett tryggt sätt. Samtdigt ger det otroliga möjligheter, menar Peter Högberg.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt