Annons:

Het debatt:

Svrker Thorén (L) ordförande i kommunstyrelsen avgjorde beslutet av motionen om ökad utbildning av kommunens personal.

Het debatt: "Unga nyanställda vikarier som fört in smittan"

Vänsterpartiet hade lagt en motion om bättre introduktion av nyanställda, i Västerviks kommun. Det handlade främst om nyanställda i äldreomsorgen men även inom omsorg och skolan.

Annons:

Det blev en lång och het debatt om Vänsterpartiets motion.

- Det är inte de äldre anställda som fört in smittan till äldreboendena, det är de unga nyanställda vikarier som inte fått tillräcklig utbildning, sa Leif Svensson.

Han fick gehör för sina tankar av Dan Larsen SD som biföll Vänsterpartiets motion.

Däremot ansåg Conny Tyrberg (C) att kommunen har tydliga beskrivningar i hur man ska handha utbildningar till nyanställda.

Leif Svensson var undrande över svaret.

- Vi har nästan dagligen fått svar att utbildningsnivån inte varit till fylles. Västerviks kommun ska inte slå sig för bröstet och säga att man är bättre än någon annan kommun, sa han.

- Jo, Västerviks kommun har nog varit lite bättre, sa Conny Tyrberg.

- Vad är det som säger att vi är lite bättre än andra kommuner? Sverige är långt ifrån de låga dödstal som våra grannländer har, sa Leif Svensson.

Jon Sjölander (M) som är ledamot i socialnämnden pekar på att man får in avvikelserapporter inom äldreomsorgen att personalen inte sköter rutinerna.

- Det kan vara ledarskapet men i största möjliga fall är det utbildningen av personalen som brister. Man ska förstå vad man ska göra. Det är en bra grund att stå på, sa han.

"Kan inte förstå"

Även Maud Ärlebrant (KD) stöder motionen.

- Jag kan inte förstå varför man inte kan stödja den här motionen, säger hon.

Dan Nilsson (S) menar att han känner sig trygg i hur utbildningen ges till personalen efter de förändringar som har gjorts under året.

Marcus Fridlund (S) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden var mycket tydlig i sin åsikt.

- Om vi ska säga ja till den här motionen så stänger vi dörren till att ta in personal till våra verksamheter inom förskolan och skolan. Där ringer man varje morgon in vikarier när någon är sjuk, vikarier som inte har kryssat i ett formulär som säger att man är behörig att jobba. Hur skulle skolans verksamhet klara sig utan de vikarierna?

Avgjordes med utslagsröst

Kommunfullmäktiges beslut fick tas till votering, där det slutade 15 för och 15 emot att godkänna Vänsterpartiets motion. Sist ut att rösta var Sverker Thorén (L), likaså kommunfullmäktiges ordförande, som lade sin röst på att avslå Vänsterpartiets motion.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt