Annons:

Nej till att ta över städning av skoltoaletter i kommunal regi

Kommunfullmäktige i Västervik sa nej till en motion om att kommunen ska ta över städningen av skolans toaletter.

Nej till att ta över städning av skoltoaletter i kommunal regi

Leif Svensson Vänsterpartiet hade lämnat in en motion om att toaletterna på kommunens skolor var i behov av att städas oftare. Vänsterpartiet undrar också varför svaret på motionen dröjt fram till att en ny upphandling av skolstädningen har gjorts. 

Annons:

Leif Svensson sa att motionen kom till efter det att han varit ute på besök i skolorna och fått till sig av elever att de hellre höll sig än gick på skolans toaletter.

- Både personal och elever har påtalat detta att skoltoaletterna inte är fräscha vilket gör att elever inte går på toaletten, sa han.

I motionen anser Leif Svensson att kommunen själva ska ta över städningen av skolans lokaler, vilket kommer att göra det lättare att ställa krav på bland annat rena toaletter.

Motionen har varit uppe i kommunstyrelsen som menar att motionen ska besvaras, då det i augusti 2020 redan gjorts en upphandling av städtjänster. Resultatet av upphandlingen blev att de leverantörer som fick uppdraget hade en kombination av pris och mervärden som är de bästa som för tillfället kan erbjudas på marknaden.

Marcus Fridlund (S) ordförande i Barn-och utbildningsnämnden anser att tillräckligt med tid har lagts på den frågan redan.

- Våra tjänstemän har lagt ner oproportionerligt mycket tid på städ frågan istället för att se till att fokusera på utbildningsinsatser, sa han.

Leif Svensson menar att eleverna situationen som ohygienisk och undrar varför man inte tittat på motionen innan man gjorde en upphandling. Han fick stöd av sin partikollega Mariann Gustafsson.

- Motionen lämnades in ett år innan upphandlingen genomfördes. Man kunde ha tagit upp motionen i kommunfullmäktige långt innan upphandlingen skulle ha genomförts. Jag visste inte ens om att det skulle genomföras någon upphandling, innan motionssvaret kom från kommunstyrelsen i september, sa hon.

Conny Tyrberg (C) svarade att upphandlingar inte tas upp i kommunfullmäktige utan görs automatiskt.

Kommunfullmäktige beslutade att låta motionen vara besvarad.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt