Annons:

En majoritet är säkrad i kommunfullmäktige

Nya samarbetspartierna Conny Tyrberg (C), Jonas Jalkteg (W), Dan Nilsson (S), Anna Bodjo (MP) och Kenneth H Axelsson (L).

En majoritet är säkrad i kommunfullmäktige

Från och med nu är det slut på osäkerheten inför olika beslut i kommunfullmäktige fyra samarbetspartier har blivit fem, sedan Westerwikspartiet valt att samarbeta med den de styrande i kommunen. Nu finns en majoritet.



- Det känns skönt att få arbetsro, säger Anna Bodjo Miljöpartiet.


  

Annons:

Jonas Jalkteg tar plats bland de partiföreträdarna i Västerviks kommun som gemensamt tagit fram en budget översyn för 2021. Från och med höstens tilläggsbudget är Westerwikspartiet med och skapar en stabil majoritet i kommunfullmäktige, någon som inte funnits under två år, sedan valet 2018.

- När vi haft dialogmöten har vi snabbt kommit fram till lösningar på olika frågor, säger han.

Ett osäkert parlamentariskt läge i kommunfullmäktige har blivit förvandlat till någonting som känns mycket tryggare och säkrare för de fyra tidigare samarbetspartierna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

- Vem som är vinnare i den här dialogen det går inte att säga. Jag tycker att det är kommuninvånarna som får ett stabilt lag som styr kommunen, säger Conny Tyrberg.

Samarbetet som startat under hösten gäller först och främst budget för 2021.

- Jag tycker jag vill beskriva budgetsamtalen som en familjesammankomst. Vi har utmanat varandra, haft högt till tak, retat varandra och lärt känna varandra. Därför kan vi stå här nu och vara trygga med den budget som vi gemensamt arbetar fram, säger Dan Nilsson.

Swappar och F-9 skola

Jonas Jalkteg känner sig nöjd med samtalen och kan också luta sig fram för att titta på de kursförändringar som han fått igenom i kommunen.

- Vi har kommit överens om att inga nya ränteswappar eller derivat kommer att tecknas av kommunen. Vi kommer att fortsätta genomföra en översyn av kommunens fordon. Vi har sedan tidigare lagt en motion om det och Coronapandemin har visat att resandet går att minska. Det gör att ett antal fordon går att plocka bort, säger Jonas Jakteg.

Han är också glad över att kunna presentera att en översyn av kommunens skolor ska genomföras.

- Vi har fått till oss PWC-rapporten som pekar på att det finns många skolor i tätorten Västervik. Vi ska se över om det går att skapa en F-9 skola någonstans i Västervik, säger Jonas Jalkteg.

Han menar att en större skola i kommunen ger vinster genom att man kan utnyttja resurserna bättre och att det blir en tryggare skola.

Jonas tycker att det är skönt att komma in i politikens finrum och få vara med att påverka.

- Vi vill bygga en trygg framtid för kommunen och ensam är inte stark, säger han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt